9. nov, 2016

Propaganda medialle tappio vaalit

Amerikan vaalit meni niinkuin ennustelin.

Eipä niihin henkilökohtaisesti näinkään pitkän matkan päästä kannata kummia kommentoida.

Sanon nyt kuitenkin että oli hyvä kun se akka ei voittanut, olisi ollut huonompi vaihtoehto.

___________________________

MUUALTA SEULOTTUA

Suomelle Trumpin valinnalla on vähän suoranaisia vaikutuksia. Suomi on pieni maa, joka on maksanut velkansa ja hoitanut asiansa, joten Trumpilla lienee suurempiakin murheita kuin Suomi. Puolustuksessakin Suomi tekee osansa Natossa tai sen ulkopuolella.

Välillisiä vaikutuksia voi sen sijaan tulla. Jos Yhdysvallat vähentää sitoutumistaan Euroopan turvallisuuteen, Venäjän paine Itämeren alueella saattaa kasvaa.

Trump on sanonut toivovansa yhteistyötä Venäjän kanssa ja hänen yhtiöillään on paljon bisnestä venäläisten kanssa. Tuleva presidentti saattaa hyvinkin haluta lopettaa Venäjän vastaiset talouspakotteet. Suomen taloudelle se olisi hyvä uutinen.

Huonompi uutinen on, jos vapaakauppa ajautuu vaikeuksiin. Trumpin teuraspölkylle ovat joutumassa ainakin Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alue Nafta ja Tyynenmeren vapaakauppasopimus TPP, eikä helppoa tule varmasti olemaan EU:n kanssa neuvoteltavalla TTIP-sopimuksellakaan.

Kaikkein tärkeintä niin Suomelle kuin koko maailmalle on se, kantaako Yhdysvallat yhä vastuunsa maailman vakaudesta. Jos supervalta alkaa vain suojella omia etujaan, maailmasta tulee paljon epävakaisempi ja arvaamattomampi paikka. Silloin vahvat jyräävät heikot, talous kärsii ja ympäristö unohtuu. Se kävisi kaikille kalliiksi.

 

Pietarissa 09.11.2016