19. feb, 2017

Venäjän talouskriisi käänsi Prisma-ketjun toiminnan tappiolliseksi

Jossain on hämärää. Esimerkiksi Kymppi-Maukkaat OY kotimaista purkki hernekeittoa saa Suomesta kolme purkkia sillä hinnalla mitä täällä maksaa yhdestä. 

Päivittäistavarakauppaa Pietarissa harjoittava SOK-yhtymä sulkee maaliskuun alussa Prisma-supermarketin kaupungin pohjoisosassa sijaitsevassa Grand Canyon -kauppakeskuksessa.

SOK aloitti Grand Canyonin vuokralaisena vuonna 2012,  8 000 neliön hypermarketilla, mutta supisti tilojaan vuonna 2015 supermarketiksi.

Toiminta Grand Canyonissa on ollut tappiollista ja kilpailijana samassa kauppakeskuksessa on myös venäläisen O'Kej-ketjun päivittäistavaramarket jossa  samat tuotteet huomattavasti kohtuullisimmin hinnoin.

Sulkemisen jälkeen Pietarissa ja sen ympäristössä toimii kuusi Prisma-hypermarkettia ja kymmenen Prisma-supermarkettia. Enimmillään SOK:lla on ollut Venäjällä 19 erikokoista Prisma-markettia.

Vuodesta 2008 alkaen Venäjällä toimineen Prisma-ketjun vauhti on hyytynyt maan talouskriisin seurauksena. Vuonna 2014 käynnistynyt kriisi on romahduttanut kuluttajien ostovoimaa useilla kymmenillä prosenteilla.

Ruplan voimakas devalvoituminen ja Venäjän tuoretuotteille asettamat vastapakotteet ovat tehneet ketjun toiminnasta viime vuosina tappiollista.

Venäläismedian tietojen mukaan Prisma-ketjun liikevaihto Venäjällä oli vuonna 2015

11,1 miljardia ruplaa ja liiketappio 748 miljoonaa ruplaa eli yli 10 miljoonaa euroa.

Vuoden 2016 aikana rupla alkoi kuitenkin vahvistua, mikä on saattanut parantaa Prismojen kilpailukykyä... (halpuuttaisivat hinnat normaaliin, ja lopettaisivat kotimaan subsidoinnin).

Tämähän johtaa "ovet kiinni" liikkeeseen.

SOK:n suomalainen kilpailija Kesko tiedotti viime syksynä myyvänsä Venäjällä muutaman vuoden toimineen, raskaasti tappiollisen K-ruoka-ketjun venäläiselle Lenta-marketketjulle.

SOK:n johto on toistuvasti ilmoittanut, ettei yhtiöllä ole aikeita poistua Venäjän päivittäistavarabisneksestä.

Pietarissa 19.02.2017