26. mar, 2017

UKK:n viimeisellä kalamatkalla. Jutun luultavasti kirjoittanut Paavo Rytsä hesarista.

Juttuun liittyvä video linkki:  

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/04/dokumenttiprojekti-urhoUrho Kekkosen syntymästä piakkoin 117 vuotta, mikä on virittänyt monia muisteluksia.
Pistänpä lusikkani samaan kalasoppaan eli tapahtuipa kerran Islannissa, Vididalsa-joella.

Oli vuosi 1981. Presidentti Kekkosen terveydestä liikkui jo hurjia huhuja.

Erityisesti tietojen levittäjänä kunnostautui "kettu" Johannes Virolainen, joka näki,
että pian hänelle saattaa aueta mahdollisuus ottaa revanssi Kekkosen tölväisyistä.

Kun presidentin pitkäaikaiset kalakaverit päättivät järjestää elokuussa matkan Islannin lohijoelle,
silloinen työnantajani Helsingin Sanomat lähetti normaalin tavan mukaan toimittajan ja valokuvaajan raportoimaan matkasta.

Aluksi kaikki meni hyvin. Seurasimme valokuvaaja Hans Paulin kanssa lähietäisyydeltä, kuinka presidentti teki leppoisan kohteliaisuuskäynnin virkasisaren Vigdis Finnbogadottirin luona. Sitten presidentti lensi pienkoneella pohjoiseen, me köröttelimme autolla perässä.

Lähellä kalapaikkaamatka pysähtyi poliisipartioon. Kännyköitä ei ollut ja läheisestä pikkukaupungista saimme yhteyden adjutanttiin, eversti Lasse Wächteriin. Yritimme sopia pikaisesta käynnistä ja kuvausmahdollisuudesta, mutta kielto oli ehdoton. Vielä 70-luvun lopulla presidentti poseerasi mielellään kalareissuillaan. Wächter lupasi kertoa puhelimitse jatkossa, miten kalastus etenee.

Hienosti se menikin. Uutisoin lehteeni, kuinka mainiosti kaikki sujui ja presidentti kiskoi neljä lohta tunnissa. Luotin upseeriin ja herrasmieheen.

Islannissa on laajat näkymät ja istuimme vuoren rinteellä, josta näkyi presidentin majapaikkaan. Hiukan ihmettelimme, kun pihalla näytti kovin hiljaiselta.

Lopulta uskoimme, ettei joelle päästä ja palasimme Reykjavikiin ottamaan presidenttiä vastaan. Tunnelma oli jo aivan toinen. Seurue oli hiljainen, sain kysyttyä Kekkoselta, miten matka meni. UKK katsoi hetken tiukasti, murahti että hyvin ja kääntyi lounaalle ravintolaan. Siellä hän viipyi vain tuokion ja vetäytyi lepäämään.

Seurue, johon kuuluivat muun muassa Jaakko Lassila ja Kauko Rastas, karttoi tiukasti toimittajaa. Lehteen kirjoitin, kuinka henkilääkäri kulki huolestuneen näköisenä. Nenä sanoi, että kaikki ei ollut kohdallaan, mutta mitään varmuutta ei saanut.

Suomessa jutusta ja valokuvasta, jossa presidentti autetaan pienkoneesta, syntyi hurja kohu. Olimme raottaneet valtakunnan salaisuutta. Vain pari kuukautta aikaisemmin Eino Uusitalo oli ehdottanut Kekkoselle jatkoa vuoden 1984 jälkeen. Presidentin avustajat vaativat lehteen uutisen, jossa kerrottiin, että presidentti toipuu matkaväsymyksestä. Uutispäätoimittaja lisäsi vielä otsikkoon sanan vähäinen.

Se oli lähipiirin viimeinen epätoivoinen peittely-yritys. Suusta suuhun kulki tieto, että matka oli ollut täysi katastrofi eikä presidentti edes käynyt joella. Syyskuun alussa Linnasta ilmoitettiin presidentin jäävän sairaslomalle vilustumisoireiden takia.

Salaisuuden verhoja avaa myös Juhani Perttunen, joka on aiemmin vaiennut vuosistaan presidentin kansliapäällikkönä.

Vain vajaat pari kuukautta sairaslomalle joutumisen jälkeen Urho Kekkonen allekirjoitti eroanomuksensa kansliapäällikön aloitteesta.

St.Petersburg  26.03.2017
@ri