11. mar, 2019

Koskas vaalikoneet ovat olleet puolueettomia?

HS:n ja muutamien muidenkin vaalikoneitten oudot tulokset

Moni on ehkä joskus päivitellyt, miten erikoisia tuloksia vaalikoneet toisinaan antavat tuloksiksi. No, Helsingin Sanomien vaalikoneen kohdalla yllätyksille näyttää olevan selvä syy. 

Tarkemmalla vaalikoneen tutkimisella huomaa, että monessa kysymyksessä vain täysin samasta vastauksesta saa yhteensopivuuspisteitä ehdokkaan kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa seuraavaa. Jos tilanne on se, että:

  • Olet "täysin samaa mieltä" väitteen kanssa.
  • Ehdokas on "jokseenkin samaa mieltä" TAI "täysin eri mieltä" väitteen kanssa.

-> Lopputulos molemmissa tilanteissa 0 yhteensopivuuspistettä.

Käytännössä vaalikoneen kannalta on siis sama, oliko ehdokas "jokseenkin samaa mieltä" vai "täysin eri mieltä" äänestäjän kanssa. Ei ihme, ettei tällainen pisteytys tuota tarkkoja tuloksia. Mutta jos satuit valitsemaan olevasi "Jokseenkin samaa mieltä", tulee vielä eriskummallisempia tuloksia:

  • Olet "jokseenkin samaa mieltä" väitteen kanssa.
  • Ehdokas on "täysin eri mieltä" väitteen kanssa.

-> Lopputulos 0 yhteensopivuuspistettä. 

  • Olet "jokseenkin samaa mieltä" väitteen kanssa.
  • Ehdokas on "täysin samaa mieltä" väitteen kanssa.

-> Lopputulos painotuksesta riippuva määrä negatiivisia (!) yhteensopivuuspisteitä (esim. -70)

Jos äänestäjä ja ehdokas ovat väitteen kanssa samaa mieltä, mutta eriasteisesti, ehdokas sopii vaalikoneen mukaan siis heikommin kuin jos ehdokas olisi äänestäjän kanssa selvästi eri mieltä! Ei enää ihmetytä, jos osa tuloksista on pahastikin ristiriidassa äänestäjän ajatusten kanssa. Tilalle on tullut toinen ihmetyksen aihe: millä logiikalla tämän vaalikoneen pisteytystä on oikein rakennettu, ja miksi kätevä sivulleninkin pystyy niihin vaikuttamaan.