27. jun, 2019

Nyt menee nuottien mukaan. Mitä useampi kokki, sen mielenkiintoisempi on menu.

Alla oleva teksti on katkelma Suomen Kuvalehdestä.

EU-JOHTAJIEN oli tarkoitus täyttää unionin huippuvirat juhannuksen huippukokouksessa Brysselissä. Valittavana on esimerkiksi puheenjohtaja uudelle komissiolle. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole edes siitä, miten EU:n ykkös virka pitäisi täyttää.

Komission puheenjohtajan valinta on tuorein esimerkki siitä, miten EU:n voimakaksikon Ranskan ja Saksan suhde on riitaantunut. Kahta suurinta EU-maata on perinteisesti pidetty unionin uudistusten veturina. Nyt Pariisi ja Berliini kinaavat esimerkiksi siitä, miten Euroopan puolustusta kehitetään tai miten euroaluetta uudistetaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel on usein nähty yhteisellä lasillisella EU:n huippukokousten jälkeen. Toisin kävi, juhannus huippukokouksessa juomat jäivät nauttimatta.

”Ranska ja Saksa eivät kykene yksinään viemään Eurooppaa eteenpäin”, muistuttaa erityisasiantuntija François Heisbourg pariisilaisesta Strategisen tutkimuksen säätiöstä.

”Mutta kun Saksa ja Ranska eivät ole asioista samaa mieltä, mitään ei tapahdu, eikä voida tehdä mitään muutakaan. Tässä tilanteessa me olemme nyt.