5. jul, 2019

Kaikkea se ilmastonmuutos teettää, oiskohan ohjelmassa vikaa?

Uusi Suomi: Keskustan Antti Kurviselta ukaasi hallituskumppaneille: Sooloilu ja sekoilu ei kuulu ministereille

4.7.201917:17päivitetty 4.7.201917:17

Ministerit ruotuun. Antti Kurvisen mielestä kaikki hallituspuolueet eivät ole ymmärtäneet, mitä hallituksessa oleminen tarkoittaa. 

PETTERI PAALASMAA

Kurvinen kuvailee Uuden Suomen haastattelussa keskustan tuoreinta galluptulosta ”sysisurkeaksi”.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaatii hallituskumppaneita noudattamaan hallitusohjelmaa, kertoo Uusi Suomi.

”Henkilökohtainen näkemykseni on, että kaikki hallituspuolueet eivät ole ymmärtäneet, mitä hallituksessa oleminen tarkoittaa. Jos haluaa sooloilla ja sekoilla, niin sitten pitää olla poissa hallituksessa”, Kurvinen sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Kurvinen viittaa hallituspuolueiden välisiin erimielisyyksiin, joita hän kutsuu haastattelussa ”pieniksi lipsahduksiksi”.

”Lipsahduksina” voi pitää esimerkiksi seuraavia viimeaikaisia ulostuloja:

– Työministeri Timo Harakka (sd) sanoi, että hallitus ei jää odottamaan aktiivimallin vaikutusarvioita, ja että malli puretaan jo lähiaikoina. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kehotti kokoomuslehti Verkkouutisten haastattelussa Harakkaa odottamaan tutkimustuloksia ja muistutti hallituksen luvanneen perustaa päätöksensä tutkimukseen ja tietoon.

– Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) sanoi hallituksen harkitsevansa ”Isis-naisten” ja heidän lapsiensa evakuointeja sen jälkeen, kun pääministeri Antti Rinne (sd) oli jo ilmoittanut, ettei hallitus tässä tilanteessa harkitse evakuointeja.

Kurvinen osoittikin sanansa erityisesti ministereille.

”Varsinkin jos olet ministeri, ministerinä pitää mennä hallitusohjelman mukaan. Ei ole mitään muuta tietä, se on sopimus”, Kurvinen sanoo.

Kannatus vetää otsan ryppyyn

Keskusta sai torstaina ikäviä uutisia puolueen kannatuksesta.

Keskustan kannatus oli Ylen torstaina julkaistussa gallupissa 11,7 prosenttia, mikä on keskustalle ennätyksellinen alhainen tulos. Kurvinen kommentoi puolueensa tuoreinta galluptulosta suorasanaisesti Uudelle Suomelle.

”Todella huono, aivan sysisurkea tulos. Totta kai se vetää mielen alaspäin ja otsan ryppyyn”, Kurvinen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisten keskuudessa luottamus keskustaan on rapautunut ”rajusti”. Kurvinen arvioi, että paluu suomalaisten suosioon vaatii puolueelta muutoksia politiikan sisältöihin.

”Myös osittain linjanmuutoksia varmasti. Politiikan sisältötason muutoksia”, Kurvinen sanoo.

Hän kertoo Uudelle Suomelle uskovansa, että hallitusyhteistyö on hämärtänyt keskustan linjaa.

”Kyllä varmaan osittain näin voi sanoa. Luulen, että suomalaiset ja äänestäjät ovat vähän hämmentyneitä siitä, että olimme viime hallituksessa pääministeripuolue ja meillä oli oikeistolaiset kumppanit, ja nyt olemme valtiovarainministeripuolue ja meillä on vasemmistolaiset puolueet kumppanina”, Kurvinen sanoo.

Hallituksessa on keskustan lisäksi sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

Kurvisen mukaan keskustan kädenjälki näkyy hallitusohjelmassa. Siksi sen noudattaminen on hänen mielestään avain keskustan nousuun.

”Jos toteutamme hallitusohjelmaa, niin meidän on mahdollista myös nostaa kannatusta”, Kurvinen sanoo.