6. jul, 2019

Melko avonaista kritiikkiä hallituspuolueitten kesken.. eihän se noin mene.

Keskustan Kalmari arvostelee vihreiden Ohisalon näkemyksiä tuotanto­eläimistä

Puolueiden välejä on hiertänyt myös esimerkiksi erilainen suhtautuminen Kemin sellutehdashankkeeseen, aktiivimalliin ja maahanmuuttoon.

Anne Kalmari (kesk) ja Maria Ohisalo (vihr). (KUVA: LEHTIKUVA)

Pekka Mykkänen HS

Julkaistu: 6.7. 17:17

KESKUSTAN kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari arvostelee vihreiden puheenjohtajaa, sisäministeri Maria Ohisaloa ja eläinsuojelujärjestö Animaliaa virheellisten tietojen välittämisestä, kun he kantavat huolta suomalaisten tuotantoeläinten huonosta kohtelusta.

Hänen mielestään tuotantoeläinten tilanne on Suomessa ”päinvastoin kuin väitätte”. Animalian ja Ohisalon tuotantoeläinten kohteluun vaatimat kiristykset toimisivat itseään vastaan, koska ne voisivat ”tappaa omaa kotieläintuotantoa ja heikentää globaalisti eläinten hyvinvointia”, Kalmari katsoo.

Hän kertoi mietteistään tiedotteessaan lauantaina jatkaen näin vihreisiin kohdistuvaa kritiikkiä, jota on viime päivinä esittänyt esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Kurvinen sanoi perjantaina HS:lle, että keskustan tehtävä on ”pitää vihreät kurissa” hallituksessa. Myös Kalmari vaatii vihreitä pitäytymään siinä, mitä hallitusohjelmassa on puolueiden kesken sovittu.

”Ministereitä sitoo hallitusohjelma”, Kalmari sanoo HS:lle.

KALMARIA suivaannutti Ohisalon perjantainen julkaisu Instagramissa, jossa Ohisalo kertoi tapaamisesta Animalian kanssa. Tapaamisessa oli puhuttu muun muassa ”tuotantoeläimien huonoista oloista” ja ”luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä”. HS ei lauantaina tavoittanut Ohisaloa.

Kalmarin mielestä tuotantoeläinten hyvinvoinnista Suomessa tulee olla ylpeä ja tekeillä oleva lastensuojelulain uudistus parantaa tilannetta entisestään. Kalmaria ovat ihmetyttäneet myös vihreiden kannat esimerkiksi metsien hyödyntämiseen. Keskusta ja vihreät ovat olleet eri linjoilla myös siitä, onko Suomen turvapaikkapolitiikan linja muuttunut.

Kalmarin mielestä keskustan ja vihreiden yhteistyö kuitenkin ”sujuu ihan hyvin”, ja hänen mielestään vihreiden ulos tuloissa on kyse ”alku innokkuudesta” hallitustyössä.

”Eiköhän se siitä hioudu, kun ministerit oppivat siihen, että heidän täytyy hallitusohjelmaa ja hallituksen linjauksia yhdessä puoltaa”, Kalmari toteaa.

Kalmarin mielestä hyvää yhteistyötä voi syntyä, kun ”kaupunki-ihmiset ja idealistit, jotka eivät ole kokeneet maalaisarkea tai eläneet luonnonvarojen käytöstä” kohtaavat toisista taustoista olevia poliitikkoja.

”Toivon, että se ymmärrys lisääntyy ja silmät aukeavat, kun tieto lisääntyy”, kertoo maatalousyrittäjänä vuodesta 1991 toiminut kivijärveläinen Kalmari.

Hänen mukaansa keskustalaisilla puolestaan voi olla oppimista esimerkiksi vihreiden ilmastonmuutostuntemuksesta. ”Ei todellakaan kannata neliraaja jarrutuksella vastustaa sellaista, minkä näkee, että se on ilmeistä.”

KESKUSTAN ulostuloja saattaa osittain selittää puolueen heikko menestys kyselyissä. Keskusta ja vihreät olivat täsmälleen yhtä suosittuja maanantaina julkaistussa HS-gallupissa, jossa molempia puolueita tuki 13,1 prosenttia vastaajista. Yleisradion torstaina julkaistussa mittauksessa keskustaa kannatti vain 11,7 prosenttia.

Puolueiden välejä on hiertänyt myös esimerkiksi erilainen suhtautuminen Kemin sellutehdashankkeeseen, aktiivimalliin ja maahanmuuttoon. Keskusta oli viime eduskuntakaudella pääministeripuolue ja vihreät oppositiossa, mutta nyt puolueet ovat olleet hallituksessa noin kuukauden.

Kalmari naurahtaa kysymykselle, onko puolueiden välillä syttynyt lyhyessä ajassa jo jonkinlainen sisällissota. ”Ei todellakaan”, hän sanoo.

VIHREIDEN uusi puheenjohtaja Maria Ohisalo on todennut esimerkiksi Iltalehdelle, että tuotantoeläinten kohtelussa vihreiden linjat ovat paljon kunnianhimoisempia kuin mitä hallitusohjelmaan on kirjattu. Ohisalo ja vihreät ovat myös toivoneet turkistarhauksen lopettamista, mutta siitä ei hallitusohjelmassa sanota mitään.

Kalmari ei halua ottaa kantaa turkistarhaukseen, koska hallitus ei ole asiasta linjannut. No ni.. tälläkö tärkeysjärjestyksellä mennään? 

Ai helvetti, johan teille nauraa pikkukaupunki Pietarin kaupungin valtuuston jäsenetkin!

Terveisin 

@rik  DEN STORE.