17. jul, 2019

Kohta ne on harakoillakin kotkan siivet.

Von der Leyen on vaatinut eurooppalaisen super valtion luomista.

"Tavoitteenani on Euroopan Yhdysvallat, sellaisten liittovaltioiden mallin mukaisesti kuten esimerkiksi Sveitsi, Saksa tai Yhdysvallat", hän sanoi Der Spiegelin haastattelussa. Hän on myös peräänkuuluttanut eurooppalaisen armeijan perustamista.

Von der Leyeniä on kuitenkin arvosteltu ankarasti sekä hänen kotimaassaan että ulkomailla hänen toiminnastaan Saksan puolustusministerinä. Parlamentin puolustusvoimien komissaarin, Hans-Peter Bartelsin mukaan Von der Leyenin toimikauden aikana Saksan armeija on heikentynyt budjettileikkausten ja huonon hallinnon takia.

Muutama päivä ennen kuin von der Leyen nimitettiin EU:n huippuvirkaan, puolustusministerinä liittokansleri Helmut Kohlin aikana toiminut Rupert Scholz kirjoitti:

"Bundeswehrin (Saksan armeijan) tila on katastrofaalinen. Liittotasavallan koko puolustuskyky kärsii, mikä on täysin vastuutonta."

Müncheniläisessä Süddeutsche Zeitung -sanomalehdessä kommentaattori Stefan Ulrich oli sitä mieltä, että von der Leyen on "kelvoton" valinta:

"Von der Leyen on sopimaton, koska kuuden puolustusministeri vuotensa jälkeen Bundeswehr on edelleen surkeassa tilassa. Hänen olisi pitänyt erota jo kauan sitten."

Maaliskuussa 2016 von der Leyenin tohtoriväitöskirja oli selvitettävänä koskien mahdollisia plagiointi väitteitä. Syyskuussa 2015 Der Spiegel kertoi, että hänen 62-sivuisesta väitöskirjastaan löytyi 27 sivua, yli 40 prosenttia ilman lupaa lainattua tekstiä. Hannoverin lääketieteellisen yliopiston puheenjohtaja Christopher Baum totesi kuitenkin, että vaikka von der Leyenin väitöskirja sisälsi plagioitua materiaalia, koulu oli hänen arvonimensä peruuttamista vastaan, koska siinä ei ollut kyse tarkoituksellisesta huijauksesta ja hän näin ollen saa pitää tohtori tutkintonsa.

Berliinin syyttäjänvirasto tutkii parhaillaan von der Leyeniä sukulaisten suosimisesta, jotka koskevat satojen miljoonien eurojen sopimusten jakamista ulkopuolisille konsulteille. Yksi tällainen yritys on McKinsey & Company, jossa hänen poikansa David toimii osakkaana.

Entinen Euroopan parlamentin puhemies (2012–2017) Martin Schulz twiittasi 2. heinäkuuta:

"Von der Leyen on heikoin ministerimme. Se ilmeisesti riittää päästäkseen komission puheenjohtajaksi."

Tekstiä myös lainattu Vastavalkean julkaisusta.