18. jul, 2019

Ompas älyvapaata toimintaa. Ymmärtääkö sika mitään kultakolikon päälle?

Kehitysyhtiön johtaja: Kehittyvissä maissa lapset eivät opi kouluissa mitään, fyrkat menevät ihan hukkaan

16.7.2019 21:33 Petri Saarela,  Vastavalkea

Kuva Pxhere.

Kehitysmaiden aikuisista vain puolet osaa lukea viiden opiskeluvuoden jälkeen. Syynä tähän on osittain kehno opetuksen taso. Suomi käyttää kehitysmaiden kouluttamiseen 40 miljoonaa euroa vuosittain, mutta mikäli kehitysyhtiö Sopranon toimitusjohtaja Tenhusen visiot toteutuvat, kymmenen vuoden kuluttua summa on jo miljardi.

Suomi antaa kehitysapuun vuosittain noin miljardi euroa, ja summasta noin 40 miljoonaa käytetään koulutukseen. Pelkkä raha ei selvästi riitä, sillä kehitysyhtiö Sopranon toimitusjohtaja Arto Tenhusen mukaan kehitysmaiden aikuisista vain puolet osaa lukea kokonaisen lauseen käytyään koulua viisi vuotta.

– Lapset pääsevät kehittyvissä maissa kouluun, mutta eivät opi mitään. Meidän fyrkat menevät ihan hukkaan, toimitusjohtaja kertoo Kalevan mukaan.

Yhtenä syynä oppimattomuuteen on kehno opetuksen taso. Koulutettuja opettajia ei ole saatavilla, sillä joissain maissa opettajakoulutus on lakkautettu tarpeettomana. Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo esimerkin Eritreasta, missä huonoimmat oppilaat komennettiin opettajiksi.

- Kun me aloitimme, kaikkein heikoimmat oppilaat koulusta komennettiin opettaja koulutukseen, joka oli hyvin huonolaatuista, Hemberg kertoo.

Suomen koko koulutusvienti on arvoltaan noin 350 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Tenhusen mukaan tavoitteena on nostaa koulutusvienti miljardiin euroon tulevien kymmenen vuoden aikana. Koulutukseen panostaminen on Tenhusen mukaan tärkeää, sillä koulutus pienentää pakolais- ja siirtolaisvirtoja.

_____________________________________

Loppu nota ennen kuin menen ja näytän pyllyni opetusministeri Li Junk Anderssonille, vai kuuluuko tämä kenties jonkinlaisen Kulttuuriministeriön synteihin? 

Ja näistäkö pitäisi värvätä teollisuudelle esim. luokka hitsareita ja parempia (halvempia) insinöörejä. Eiköhän ne robotit tule halvemmiksi, sitä paitsi Suomessa on luku ja kirjoitustaitoisia työttömiä vaikka kuinka.