6. sep, 2019

Julkkis Haavisto heti passeja kirjoittamaan kaikille 70 000 leiriläiselle!

Tämä on pitkä juttu, tarvitset luultavasti evästä pöytään.

KÄNNYKKÄ piippaa. Viesti tulee Syyriasta. Sen lähettäjä on suomalainen nainen, jota suojelupoliisi pitää turvallisuusuhkana.

Nainen on erityisen kiinnostava, koska hän on Syyriassa solminut avioliiton mieheen, josta tuli merkittävä Isis-terroristi. Suomen viranomaisille tieto tällaisista yhteyksistä on ollut olennaista, kun he ovat arvioineet Isis-naisten muodostamaa turvallisuusriskiä.

HS kertoi avioliitosta lyhyesti toukokuussa, mutta tuolloin tietoa oli niukasti. Selvityksiä jatkettiin yhteistyössä portugalilaisen Sábado-lehden kanssa.

Kävi ilmi, että suomalaisnainen on yhä elossa. Hän on 34-vuotias kanta­suomalainen Pohjan­maalta. Hän on nyt kiinni­otettuna Itä-Syyriassa al-Holin leirillä, jossa pidetään Isisin taistelijoiden perheen­jäseniä. Naisella on leirillä kolme lasta. Heidän isänsä on kansain­välisesti tunnettu ja etsintä­kuulutettu Isis-taistelija, portugalilainen Nero Saraiva.

Naista kutsutaan tässä kirjoituksessa Heliksi. Naisen oikeaa nimeä ei julkaista, koska se voisi saattaa hänen perheensä vaaraan.

LÄHTÖ Syyriaan tuli perheelle yllätyksenä.

Heli kasvoi pohjanmaalaisella pikkupaikkakunnalla. Hän opiskeli lähihoitajaksi ja muutti myöhemmin asumaan pääkaupunkiseudulle.

Heli perusti perheen melko nuorena. Aviomies oli ulkomaalaistaustainen muslimi. Myös Heli kääntyi islamiin. Pariskunnalle syntyi kolme lasta.

Lähipiirin mukaan Heli vietti tavallista elämää, kunnes hän ystävystyi toisen kantasuomalaisen islaminuskoon kääntyneen naisen kanssa. Sen jälkeen Helin näkemykset islamista jyrkentyivät. Se aiheutti riitoja muslimiaviomiehen kanssa. He erosivat.

Helin ajatteluun vaikuttanut ystävä oli turkulainen Paula. Kesällä 2012 Paula matkusti Syyriaan yhdessä miehensä Abdulin kanssa. Abdul oli turkulainen, jonka vanhemmista toinen oli kotoisin eräästä Afrikan maasta. Heidän nimensä on muutettu.

Myös Heli teki päätöksen. Marraskuussa 2012 hän kertoi perheelleen lähtevänsä Syyriaan hoitajaksi auttamaan sodan uhreja. Hän oli tuolloin 27-vuotias.

”Hän sanoi, että älä huoli äiti, tulen takaisin kolmen kuukauden päästä”, kertoo Helin äiti. Äidin nimeä ei julkaista turvallisuussyistä.

Helin kolme lasta jäivät Suomeen.

KESÄLLÄ 2013 Pohjois-Syyriassa liikkui vajaan kymmenen suomalaisen porukka. Osa tunsi toisensa Suomesta, osa tutustui Syyriassa. Porukan yhteyshenkilö oli turkulaisen Paulan mies Abdul. Syyriassa Paula alkoi käyttää arabialaista nimeä Hamidah.

Syyrian sotaa oli silloin käyty alle kaksi vuotta. Irakissa syntynyt jihadistiliike Isis oli vasta saamassa jalansijaa Syyriassa. Mutta ulkomaisia vierastaistelijoita virtasi jo Turkin kautta Pohjois-Syyriaan sotimaan presidentti Bashar al-Assadin armeijaa vastaan.

Abdul kuului islamistiseen asejoukkoon nimeltä Katiibat al-Muhajireen (KAM). Abdul johti KAM:in eurooppalaisten taistelijoiden ryhmää. Siihen kuului portugalilainen tarkka-ampuja, joka käytti taistelijanimeä Abu Yaqub.

Miehen oikea nimi on Nero Saraiva. HS julkaisee nimen, koska Saraiva nousi myöhemmin merkittävään asemaan Isisissä ja hänestä on kerrottu laajalti kansainvälisessä mediassa.

Pohjanmaalainen Heli teki Syyriassa aluksi hoitajan töitä, kertovat hänet tunteneet ihmiset. Pian Syyriaan saavuttuaan Heli tutustui Nero Saraivaan. Muutaman kuukauden päästä he menivät naimisiin.

Heli piti äitiinsä yhteyttä kännykkäviestein. Hän kertoi äidilleen myös uudesta miehestään: angolalaistaustainen portugalilainen, asunut Lontoossa ja muuttanut sieltä Syyriaan.

”Se (avioliitto) oli järkytys. Sitä tajusi, että tuskin hän on heti takaisin tulossa”, sanoo Helin äiti.

KESÄLLÄ 2013 Neron Saraivan nimi oli jo esillä Euroopan maiden tiedustelupalveluissa. Saraivan nimittäin uskottiin olleen osallisena kahden länsimaalaisen valokuvaajan sieppauksessa Syyriassa. Hänen nimensä oli tullut esiin salakuunnelluissa puhelinkeskusteluissa.

Saraiva myös auttoi portugalilaisia tuttujaan Lontoosta matkustamaan Syyriaan sotimaan KAM:n riveihin. Lontoosta tuli muitakin, muun muassa väkivaltainen nelikko, jota myöhemmin kutsuttiin mediassa lempinimellä ”The Beatles”.

Heinäkuussa 2013 turkulainen Abdul ammuttiin taistelussa Aleppossa. Saraiva otti hänen paikkansa KAM:n eurooppalaisten taistelijoiden komentajana.

Useat suomalaiset tapasivat Saraivan Syyriassa noihin aikoihin. Kolme miestä sai myöhemmin Suomessa syytteet terroristisista rikoksista, mutta oikeudessa heidät todettiin syyttömiksi.

Suomalaiset pitivät Saraivaa ”aggressiivisena” ja ”omapäisenä”. Hän paasasi muille islamintulkinnoista, vaikka ei tuntunut itse tietävän asioista.

Poliisin esitutkinta-aineiston mukaan eräs suomalaismies kirjoitti kavereilleen kännykkäviestissä: ”Tämä tyyppi on hullu narsisti.”

Hän tarkoitti Saraivaa.

Pian sen jälkeen syksyllä 2013 Heli synnytti Syyriassa ensimmäisen yhteisen lapsensa Saraivan kanssa. Heli alkoi käyttää arabialaista nimeä Sumaya.

KESÄ 2014 oli käänne Syyrian sodassa. Irakista nopeasti levinnyt ääriliike Isis valtasi laajan alueen myös Syyrian pohjoisosista.

Isis julisti perustaneensa ”islamilaisen valtion”. Sen alueella asui yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, jotka alistettiin diktatuurimaiseen komentoon.

Pohjanmaalla äiti tyrmistyi taas. Heliltä tuli viestejä, joissa puhuttiin kalifaatista. Pian uutisissa alkoi esiintyä tietoja siitä, millaista valtaa Isis harjoitti: teloituksia, joukkomurhia ja kaulojen katkomista.

”Tietenkin olin ihan järkyttynyt siitä. Niitä juttuja, mitä siitä porukasta tuli, nehän on ihan hulluja. Sota on muutenkin järjetöntä, saati tuollainen teurastaminen”, äiti sanoo.

Tyttären oleskelu Isisin alueella ei jäänyt vain perheen tietoon. Äiti kertoi asiasta suojelupoliisille. Myös Helin avioliitto Nero Saraivan kanssa on ollut Suomen viranomaisten tiedossa jo vuosia.

Kalifaatin perustamisen jälkeen Heli ja Saraiva asuivat ilmeisesti Raqqassa, suuressa teollisuuskaupungissa, josta Isis teki pääkaupunkinsa.

Saraivasta tuli Isisin jäsen, kun osa KAM-joukon ulkomaalaistaistelijoista liittyi siihen.

Isis oli byrokraattinen järjestö, jolla oli virastoja, lupia ja kortistoja joka lähtöön. HS on saanut kopion Saraivan Isis-henkilökortista. Siinä hänen tehtäväkseen on rastitettu ”taistelija”.

Saraiva oli myös aktiivinen propagandisti sosiaalisessa mediassa. Hän lähetti kuvia itsestään ja aseistaan.

Ja sitten, 10. heinäkuuta 2014, Saraiva julkaisi Twitterissä ja Facebookissa viestin, jonka merkitystä ei heti ymmärretty. Hän kirjoitti: ”Viesti Amerikalle. Islamilainen valtio tekee uutta elokuvaa. Kiitos näyttelijöille.”

Noin kuukausi Saraivan viestin jälkeen Isis julkaisi maailmaa järkyttäneen videon nimeltä ”Viesti Amerikalle”.

Videolla naamioitunut veitsimies leikkaa amerikkalaisen panttivangin James Foleyn pään irti. Lisää panttivankien teloitusvideoita julkaistiin seuraavina kuukausina.

Teloittaja oli lontoolainen Mohammed Emwazi. Hän sai mediassa lempinimen Jihadi-John, Beatlesin John Lennonin mukaan. Isisin niin kutsuttu Beatles-ryhmä koostui neljästä britistä, jotka vartioivat länsimaisten panttivankien joukkoa.

Nero Saraiva tunsi heidät hyvin. He olivat olleet yhdessä jo KAM-joukossa.

Ei ole tiedossa, oliko Nero Saraivalla jokin rooli teloitusvideoiden tekemisessä. Mutta hänen someviestinsä viittasi siihen, että hänellä oli asiasta ennakkotietoa.

Portugali antoi Saraivasta kansanvälisen pidätysmääräyksen. Lännen tiedustelupalvelut alkoivat jahdata häntä.

Saraiva lopetti viestittelynsä ja painui maan alle. Pohjanmaalainen Heli seurasi miestään.

Vuosi videoiden jälkeen Heli ja Saraiva saivat toisen yhteisen lapsensa.


ISIS sai nopeasti paljon vihollisia. Sitä vastaan sotivat Syyrian ja Irakin asevoimat, kurdijoukot, shiiajoukot, Iranin tukema Hizbollah ja moni muu ryhmä. Yhdysvallat liittolaisineen aloitti ilmapommitukset. Sitten myös Venäjä.

Välillä meni kuukausia, että Helin äiti ei kuullut tyttärestään. Isisin aluetta vallattiin kaupunki kaupungilta.

”Aina tuli viestejä, että äiti taas joudutaan kerään kamppeet lasten kanssa”, Helin äiti kertoo. Hän arvioi, että muuttoja oli jopa 30. Heli viestitti myös pommituksista. Kerran hän kertoi jääneensä tuhotun talon rau­nioihin.

Helin ja Saraivan kaikkia vaiheita ei ole voitu varmistaa. Ei ole varmaa tietoa siitä, mitä Heli teki kalifaatissa. Äidilleen hän kertoi kulkeneensa miehensä perässä ja hoitaneensa lapsia kotona.

Se voi pitää paikkansa. Isisin sääntöjen mukaan naiset saivat liikkua ulkona vain miespuolisen sukulaisen kanssa ja silloinkin verhottuna kaiken peittävään kaapuun, niqabiin. Mutta naisten tiedetään tehneen muutakin. He tukivat Isisin toimintaa, kasvattivat lapsia sen ideologiaan, saattoivat toimia viestinvälittäjinä, rekrytoijina tai propagandisteina.

”Naiset olivat aktiivisesti mukana Isisin toiminnassa. Mentyään naimisiin erimaalaisten miesten kanssa naiset muodostivat laajan kansainvälisen verkoston”, sanoo terrorismintutkija Magnus Ranstorp Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Kolmen suomalaisen naisen tiedetään osallistuneen Isisin propagandan levittämiseen. Kaksi suomalaista naista kirjoitti Isisin lehtiin, Rumiyahiin ja Daqibiin. Yksi suomalaisnainen piti kansainvälistä huomiota saanutta Twitter-tiliä nimimerkillä Umm Irhab eli Terroristin äiti.

Ei ole tietoa siitä, että Heli olisi levittänyt Isis-propagandaa.

ISISIN valtakunnassa naisella oli aina miespuolinen huoltaja. Ensisijaisesti aviomies tai veli.

Jos nainen jäi leskeksi, hänet laitettiin asumaan erityiseen leskientaloon. Parin kuukauden suruajan jälkeen leski yleensä naitettiin uudelle miehelle. Miehillä sai olla useita vaimoja. Usein Isis-miehet ottivat kuolleiden taistelutovereidensa vaimoja ja lapsia omikseen.

Helin ystävä Paula menetti Syyriassa ainakin kaksi aviomiestä. Sen jälkeen, kun hänen turkulainen miehensä Abdul oli kuollut, Paula meni naimisiin espoolaisen miehen kanssa. Mies liittyi Isisiin taistelijaksi. Hänetkin tapettiin.

Ystävykset Heli ja Paula, eli Sumaya ja Hamidah, kulkivat Syyriassa ilmeisesti monta vuotta samoissa piireissä. Kunnes pari vuotta sitten Paula kuoli. Vahvistamattoman tiedon mukaan hän jäi pommituksessa romahtaneen kerrostalon alle.

Silloin Pohjois-Syyriaan Isisin kalifaattiin jäi kaksi lasta, joiden molemmat turkulaiset vanhemmat olivat kuolleet.

Heli otti orvot hoitaakseen.

Omia lapsia hänellä oli silloin kolme. Taas tuli muuttoja, tuli vuosi 2018. Sitten Heli viestitti äidilleen, että hänen miehensä Nero Saraiva on kuollut.

ISISIN valtava kalifaatti kutistui. Alkutalvesta 2019 oli jäljellä enää yksi kaupunki, Baghouz, Itä-Syyriassa aivan Irakin rajalla. Sinne linnoittautui ­Isisin uskollisimpia taistelijoita, jotka halusivat sotia loppuun asti.

Yhdysvaltain liittouma pommitti Baghouzia ilmasta rajusti. Kurditaistelijoiden johtama SDF-joukko hyökkäsi maitse raskain asein. Maaliskuun 23. päivä Isisin kalifaatti julistettiin tuhotuksi. Ennennäkemätön ääri-islamistinen diktatuuri oli ehtinyt olla pystyssä vajaat viisi vuotta.

Samoihin aikoihin alkoi liikkua kiinnostava huhu: Baghouzin viimeisessä taistelussa oli nähty etsitty ja kuolleeksi luultu jihadisti, Nero Saraiva.

HS:n ja Sábado-lehden tutkimuksessa on selvinnyt, että huhu piti paikkansa.

Saraiva oli yksi viimeisiä taistelijoita Baghouzissa. Hän haavoittui ja menetti jalkansa. SDF:n taistelijat ottivat hänet kiinni. Häntä pidetään nyt vankilassa Syyrian kurdialueella.

Saraivaa kuulusteltiin heinäkuussa. Hän puhui niukasti. Mutta naisistaan hän kertoi. Saraiva sanoi kuulustelijoille, että hänellä on Syyriassa viisi entistä vaimoa ja kymmenen lasta. Yhdeksi ex-vaimoista hän nimesi Helin.

Baghouzissa oli myös kymmeniätuhansia taistelijoiden perheenjäseniä, heidän joukossaan Heli kolmen lapsensa ja kuolleen ystävänsä kahden lapsen kanssa. He pakenivat kaupungista. Heidät otettiin kiinni ja vietiin SDF:n asemiesten vartioimalle suljetulle aavikkoleirille al-Holiin.

He ovat olleet leirillä nyt noin puoli vuotta. Säätietojen mukaan Itä-Syyrian aavikolla lämpötila on 42 asteen kieppeillä.

ISISIIN liittyi taistelijoita kymmenistä maista eri puolilta maailmaa. Tanskasta Tansaniaan ja Venäjältä Trininad ja Tobagoon.

Monet Isisin vallan alle joutuneet irakilaiset ja syyrialaiset pitivät ulkomaisia taistelijoita valloittajina, jotka tulivat hulluine ajatuksineen alistamaan paikallisia.

Suomesta matkusti Syyrian ja Irakin konfliktialueelle suojelupoliisin mukaan ainakin noin 80 henkilöä. Todellinen määrä lienee hieman suurempi. Vain osa lähtijöistä liittyi Isisiin, eivätkä kaikki lähtijät olleet muslimeita.

Mutta kymmeniä suomalaisia toimi kalifaatissa. Isisin alueelta on myös palannut arviolta toistakymmentä suomalaista kesän 2014 jälkeen.

Ketään palaajista ei ole tuomittu oikeudessa. Rangaistuksetta on selvinnyt myös ihmisiä, jotka eivät koskaan lähteneet Suomesta mutta tukivat Isisiä. Tällainen oli esimerkiksi kantasuomalainen mies, joka levitti Isisin propagandaa englanniksi Twitterissä Helsingistä käsin.

EI OLE varmaa tietoa siitä, onko Syyrian tai Irakin vankiloissa nyt suomalaisia Isis-taistelijoita. Mutta kalifaatissa eläneitä suomalaisia naisia on al-Holin leirillä ilmeisesti yksitoista. Heidän joukossaan on sekä kantasuomalaisia että naisia, joilla on perheidensä kautta taustaa muista maista. Kaikki ovat Suomen kansalaisia. HS kertoi toukokuussa seitsemän leirillä olevan suomalaisnaisen vaiheista tässä artikkelissa.

Naisilla on leirillä yli 30 lasta, joista monet ovat syntyneet Syyriassa. Nuorimmat vauvoja, vanhimmat teinejä.

Suojelupoliisi pitää leirin naisia turvallisuusuhkana. Supon mukaan riskin voivat muodostaa myös radikaaliajatuksiin kasvatetut lapset.

”Aiemmin Suomeenkin palasi pääosin kalifaattiin pettyneitä henkilöitä, mutta nyt mahdollisesti palaavien kohdalla paluu ei ole useimmissa tapauksissa vapaaehtoinen vaan seurausta siitä, että Isis on menettänyt keskeiset alueensa”, sanoo suojelupoliisin viestintäasiantuntija Anni Lehtonen.

Merkittävä syy suojelupoliisin uhkakuvaan ovat nimenomaan suomalaisten naisten solmimat verkostot. Naisilla on nyt Isis-mielisiä perheenjäseniä, ystäviä tai tuttavia eri puolilta maailmaa. Supon mukaan suomalaisia on myös noussut Isisissä merkittäviin asemiin.

Palaajat voisivat Supon mukaan toimia verkostossa yhteyshenkilöinä, jihadismin levittäjinä tai terrori-iskujen järjestäjinä.

”Suomessa asuu jo mahdollisiin palaajiin sidoksissa olevia ihmisiä, jotka tukevat tai kannattavat terroristista toimintaa. Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavista naisista tulee olennainen osa Suomeen jo muodostunutta jihadistista alamaailmaa”, Lehtonen sanoo.

TUHANNET kiinniotetut Isis-taistelijat ja heidän perheenjäsenensä ovat kansainvälinen ongelma.

Syyriassa Isis-epäiltyjä pitää hallussaan Koillis-Syyriaa hallitseva kurdien itsehallinto, jota mikään valtio ei tunnusta. Sillä on yli 10 000 Isis-taistelijaa heikkotasoisissa vankiloissa ja yli 70 000 näiden perheenjäseniksi epäiltyä naista ja lasta telttaleireillä.

Kurdihallinnolla on niukat resurssit. Sillä ei ole aikeita viedä ulkomaisia Isis-epäiltyjä oikeusistuimiinsa. Myöskään ajatus kansainvälisen Isis-tuomioistuimen perustamisesta ei ole edennyt. Toisin sanoen ulkomaiset Isis-epäillyt eivät ole Syyriassa päätymässä tutkintaan tai oikeuteen vastaamaan mahdollisista rikoksistaan. Ei myöskään Heli.

Helin äidin mukaan suomalaisnaisten teot pitäisi tutkia Suomessa. Helin äiti ja muut omaiset ovat kuukausien ajan tehneet vetoomuksia suomalaisille viranomaisille.

”Ei siellä (Syyriassa) pystytä tuomiota näille naisille antamaan. Jos jotakin on joku tehnyt, niin ilman muuta hän ansaitsee tuomion, jos sellainen on tullakseen”, äiti sanoo.

”Olen pettynyt suomalaisiin poliitikoihin. Ei uskalleta tehdä ratkaisuja. Kun oman maan kansalaisista kysymys, ei yritetä edes lapsia pelastaa pois.”

Al-Holin leirin kiinniotetuista valtaosa on lapsia. Heitä on noin 50 000, useimmat alle 12-vuotiaita. Lapset ovat huonoissa oloissa, ja heistä huolehtivat aikuiset, joista monet kannattavat yhä Isisin ideologiaa. Paikka on tulevien terroristien hautomo, varoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriö raportissaan.

Huolta Koillis-Syyriassa on myös siitä, että Isis on kesän aikana vahvistunut ja tekee paljon iskuja. Se voi pyrkiä valtaamaan alueita uudelleen tai vapauttamaan vangitut jäsenensä. Isisillä arvioidaan olevan Syyriassa ja Irakissa yhä 18 000 asemiestä.

Siksi kurdihallinto haluaa, että kukin valtio ottaa omat kansalaiset vastattavakseen. Samaa on vaatinut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump terrorisminvastaisen taistelun nimissä.

HELI on elänyt Syyriassa sota-alueella lähes seitsemän vuotta. Suojelupoliisi tai muut Suomen viranomaiset eivät ole kuulustelleet häntä.

Mitä Heli ajattelee nyt?

Al-Holin leirillä olijoita on kielletty olemasta yhteydessä ulkomaailmaan. Jotkut naisista ovat kuitenkin piilottaneet kännyköitä. Heli käyttää kaverinsa puhelinta, salaa vartijoilta. Eräänä päivänä Heli vastaa HS:n yhteydenottoon. Helille on kerrottu, että tekeillä on juttu hänestä ja Nero Saraivasta.

”Tämä mies on tosiaan ex. Eli olen saanut häneltä kolme eroa, niin kuin islamilaisittain tehdään, joten en ole enää hänen vaimonsa”, Heli kirjoittaa Whats­app-viestissään.

Suomessa Helin ja Saraivan aiemmalla avioliitolla tuskin on juridista merkitystä. Heidän kolme yhteistä lastaan ovat kuitenkin lain mukaan oikeutettuja Suomen kansalaisuuteen. Helin mukaan erosta on yli vuosi. Saraivan nykyinen vaimo on hollantilainen. Myös hän on al-Holissa ja tuntee Helin.

Kysymyksiä olisi paljon, mutta kännykkäyhteys Heliin on satunnainen. Seuraavana päivänä hän palaa linjalle.

Mitä mieltä olet siitä, että Suomessa sinua pidetään turvallisuusuhkana?

”Vai turvallisuusuhka. Miksi? Siksi koska olen asunut sharia-lain alla?”

Isis väitti hallintonsa perustuvan sharia-lakiin. Monien islamin uskonoppineiden mielestä Isis vääristeli islamia.

Heli jatkaa: ”Jos voisin päättää, asuisin koko elämäni maassa, jossa noudatetaan shariaa eli islamilaista lakia. Mutta nyt olemme tilanteessa, jossa emme voi päättää, joten jos Suomeen päädyn niin mun täytyy niin sanotusti ’sulautua joukkoon’.”

Heli sanoo, että Suomessa hän yrittäisi elää rauhallista elämää, kasvattaa lapsia ja jatkaa opintoja.

”En ole ikinä osallistunut minkäänlaiseen väkivaltaan”, hän kirjoittaa.

Heli ei kadu Syyriaan lähtöä.

”Olen ensihoitoon suuntautunut lähihoitaja ja halusin lähteä auttamaan avun tarpeessa olevia muslimeja. Meille muslimeille koko umma eli koko muslimiyhteisö on tärkeä. Jos siskoni kärsii Syy­riassa niin mun velvollisuus muslimina on lähteä häntä auttamaan.”

Usko meni perheen edelle. Heli lähti Syyriaan, vaikka Suomeen jäi kolme pientä lasta.

”Ero heistä oli todella vaikeaa aina tähän päivään asti. Mutta siis todellakin, en voi lähtöäni katua.”

Olennainen kysymys on, mitä Heli nyt ajattelee ”islamilaisesta valtiosta”. Isisin tunnetuista hirmuteoista huolimatta Heli ei tuo vastauksessaan esiin mitään kielteistä. Heli vastaa kirjoittamalla, että Dawla (valtio) ajettiin ahdinkoon Baghouzissa, jossa tehtiin ”massamurha”.

”Siskoni ja veljeni, lapsesta vaariin, paloivat, haavoittuivat, kärsivät ja kituivat mitä järkyttävimmillä tavoilla. Joten tällä erää Islamin viholliset saivat meidät, mutta Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton.”

Puhut islamin vihollisista. Onko siis Isis mielestäsi oikean islamin asialla?

”Niin kauan, kun noudattavat Koraanin määräyksiä ja meidän Profeettamme sunnaa.”

Sitten Heli kirjoittaa, että hänen on palattava telttaan lastensa luokse.

 

Lähde: Helsingin Sanomat