15. sep, 2019

Toistaiseksi arvoitus, millä vehkeellä Greta saapuu Brysseliin?

Gretan isä osti Amerikoissa kiinalaisen polkupyörän tyttärelleen palkkioksi saavutuksista. Kiinalaisten kuultua tästä he tarjoutuivat valmistamaan Greta merkkisiä polkupyöriä. (Saisivat valmistaa myös Hannu merkkisiä fillareita Ruotsin pääministerin kunniaksi).

Kuka tahansa voisi lukea nuo Gretalle annetut aikuisten kirjoittamat A4-propakanda tekstit painottavammin.

On sen verran väritöntä, monotoonista kuunneltavaa, ettei siinä ole mitään väliä kuka ne tuomiopäivä valeet seurakuntalaisille syöttäisi, onnistuisi toden näköisesti paremmin. Tai ei onnistuisi lainkaan, jos yleisöä ei etukäteen valittaisi.

Pätkiikin välillä melko pahasti Gretan toimittajille antamat jälki vastaukset, jos ne poikkeavia ja tulevat > kysymys vastaus listan ulkopuolelta<

_________________________

Gretan äiti Malena Ernman, joka on yksi Ruotsin tunnetuimpia oopperalaulajia. Hän eli jännittävää elämää matkustaen maailmalla puolisonsa, entisen työväen teatterin näyttelijä Svante Thunbergin ja lastensa kanssa.

Kun Greta lopetti 8-vuotiaana syömisen miltei kokonaan, perheen arki hajosi. Lopulta Greta sai diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä. Syömishäiriö alkoi parantua uskomattomalla tavalla samalla, kun Greta löysi intohimonsa, taistelun ilmastonmuutosta vastaan.

Maailmanlaajuiseen julkisuuteen hän nousi 15-vuotiaana elokuussa 2018 ryhtyessään koululakkoon Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmastokriisille.

Taannoin eräässä lehdistö tilaisuudessa kysyttiin:

Onko Gretalla toimintasuunnitelmaa? On vaikea kuvitella, mikä se voisi olla. Tähän asti ainoa keino, jolla hän on selviytynyt musertavasta tietoisuudesta maail­man tilasta, oli alkaa sen itse nimittämäksi oraakkeliksi.

Koska ympäristöongelmiin ei ole luvassa nopeita ratkaisuja, on vaikea kuvitella Gretankaan poistuvan hyvin tuottavalta näyttämöltä.

 "Toivon, että en tee tätä samaa hommaa viiden vuoden kuluttua, koska se tarkoittaisi, että mitään ei ole tapahtunut. Totta kai toivon, että tilanne muuttuu ja että me tartumme toimeen. Luultavasti emme tartu, joten todennäköisesti jatkan näissä merkeissä" (Ei usko ihmeeseen itsekkään).

Greta on aikeissa jatkaa, kun toinen henkivartija saapuu ja katkaisee haastattelun. Lehdistön täytyy poistua rakennuksesta, ja Gretan pitää palata hotelliin lepäämään. Ehkä aikuiset pelkäävät, että Greta saattaa ruveta puhumaan konseptin ulkopuolelta.