3. des, 2019

Hallitus matkasellissä, Haavisto pitäisi vangita tutkinnan ajaksi.

Luuleeko Haavisto olevansa joku omiin nimiin toimija. Vihreä väri haalistuu myrskyssä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006328778.html

https://youtu.be/LwwuRP9Cf74

Ilta-Sanomat kertoo ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) yrittäneen painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä tuomaan al-Holin pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen konsulikyydillä. Perussuomalaisia Haaviston salamyhkäiset toimet eivät yllätä.

Ilta-Sanomat kertoo konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kieltäytyneen toteuttamasta ulkoministeri Pekka Haaviston toivetta ja todenneen, ettei hän yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa operaatiota.

Haavisto närkästyi, kun ”Operaatio Korpi” -nimellä kulkenut suunnitelma jäi toteuttamatta ja Tuominen sai lähteä. Ulkoministeri kiistää Ilta-Sanomissa painostuksen eikä suostu kommentoimaan salaista operaatiota.

Haavisto junaillut paluuta jo pitkään

Perussuomalaisia Haaviston temppu ei yllätä. Kansanedustaja Sanna Antikainen epäili jo elokuussa, että ulkoministeri Haavisto tekee kaikkensa junaillakseen Syyrian al-Holin leirillä olevat suomalaisnaiset ja -lapset takaisin Suomeen.

Haavisto kertoi useammassa haastattelussa viestittäneensä kurdeille al-Holin leirillä olevien suomalaisten oikeudesta palata kotimaahansa ja että heille kirjoitetaan passit, jos he pääsevät Irakin Erbiliin.

– Tämä on hallitukselta suora kutsu palata Suomeen. Oikeus palata kotimaahan ei tarkoita sitä, että maalla, jossa nämä henkilöt oleskelevat, olisi velvollisuus päästää heitä lähtemään, jos he ovat syyllistyneet rikoksiin ja heitä odottaa tuomio. Nämä rikokset olisi syytä tutkia paikallisissa tuomioistuimissa ennen lähtöä. Muuten on todennäköistä, että rikoksiin syyllistyneet pääsevät kuin koira veräjästä, Antikainen totesi.

– On jo nähty, että Suomi ei ole tehnyt yhtään mitään tutkiakseen ja asettaakseen syytteeseen omatoimisesti jo Suomeen palanneita Isis-taistelijoita tai värvääjiä, vaikka rikoslaki antaisi tähän mahdollisuuden.

Ovatko oikeasti Suomen kansalaisia?

Antikainen myös kyseenalaisti suomalaisten todellisen määrän al-Holin leirillä. Ylen mukaan heitä oli elokuussa 11 naista ja 31 lasta ja kurdihallinnon mukaan 8 naista ja 25 lasta.

– Tästä herää kysymys, että miten pystytään varmistamaan, ketkä Suomeen haluavista ovat oikeasti Suomen kansalaisia, ja ketkä vain väittävät niin. Jos henkilölle annetaan väliaikainen Suomen passi ja hän onnistuu sillä huijaamaan itsensä Suomeen, häntä tuskin pystytään palauttamaan huijauksen paljastuttua, vaan hän jää pysyvästi Suomen riesaksi.

– On selvää, että nämä naiset pyrkivät radikalisoimaan lapsensa ja kasvattamaan heistä uuden taistelija- tai terroristisukupolven Pyhään Sotaan. Heidän paluunsa ei ole Suomen etu, Antikainen muistutti.

Reittilennoilla jo palattu?

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen otti kantaa leiriläisten paluuseen jo elokuussa. Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa tiedusteltiin hallitukselta, onko syyrialaiselta al-Holin pakolaisleiriltä palannut kansalaisia Suomeen ja onko Suomi ollut mukana heidän paluunsa järjestämisessä.