10. jan, 2020

Aikansa kutakin. Kohta varmaan vaaditaan viisumi Tallinnan matkalle?

UutisetPolitiikka

ILTALEHTI

Viro jatkaa Suomen arvostelua – nyt osansa saa jo presidentti Sauli Niinistö: ”Ehkä voisi kehottaa Sanna Marinia malttiin”

Viron ja Suomen suhteiden virolainen asiantuntija sanoo maidemme lipuvan nyt etäämmälle toisistaan, mikä johtuu siitäkin, että Viron uusi johto karsastaa sosiaalidemokratiaa.

Viron hallituspuolue Ekre, eli Viron konservatiivinen kansanpuolue, jatkaa Suomen valtiojohdon ryöpyttämistä pääministeri Sanna Marinin ensimmäisen Viron-vierailun alla.

Marin tekee tämän viikon perjantaina (tänään) pääministerinä ensimmäisen vierailunsa Tallinnaan, jossa hän tapaa Viron pääministerin Jüri Rataksen. Ratas edustaa Viron keskustapuoluetta.

Pääministereiden on tarkoitus keskustella Suomen ja Viron kahdenvälisistä suhteista ja niiden kehittämisestä, sekä EU-kysymyksistä.

Marinin vierailu tapahtuu vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun Viron sisäministeri Mart Helme tytötteli ja pilkkasi Marinia radiohaastattelussa Virossa. Mart Helme on Ekre-puolueen perustaja ja puheenjohtaja. Hänen poikansa Martin Helme on Viron valtiovarainministeri.

Jännitteet tapissaan

Ministeri Helmen ja hänen Ekre-puolueensa arvostelu Suomen pääministeriä ja hänen hallitustaan kohtaan on jatkunut Virossa Marinin Tallinnan-vierailun aattona.

Ekre-puolueen pää-äänenkannattaja, lehti nimeltä Uued Uudised eli Uudet Uutiset, on jatkanut Suomen johdon rankkaa arvostelua ja on ottanut tulilinjalle nyt myös Suomen presidentin Sauli Niinistön.

Uued Uudised muun muassa kritisoi voimakkaasti Niinistön uudenvuoden puhetta ja etenkin sen vihaa ja vihapuhetta koskevia kohtia.

Uued Uudised kehottaa artikkelissaan Niinistöä ”heräämään”.

Ekren mukaan Niinistön ei tulisi murehtia Iso-Britannian Brexitistä, vaan siitä, miten hänen omassa maassaan tulipunaisten ja myrkynvihreiden hallitus luo Suomesta monikulttuurista yhteiskuntaa.

− Kuinka suuret voivat olla (Suomessa) mahdollisuudet rauhanomaiseen vuoropuheluun, kun perussuomalaisten kannatus alkaa olla jo neljäsosa koko kansasta? Uued Uudised kysyy.

− Ehkä Niinistö voisi pikemmin kehottaa Sanna Marinia malttiin hänen monikulttuuristaessaan Suomea? Mutta ei, ”vihaajina” pidetään vain heitä, jotka yrittävät pitää Suomea vähänkin suomalaisempana ja pitää etäisyyttä kaikkeen Somaliasta tulevaan.

Uued Uudisedin linja-artikkelin mukaan Suomessa, tai Ruotsissakaan, turvallisuutta ei uhkaa oma kansa, vaan vieraat maahantulijat. Turvallisuuteen liittyviksi esimerkeiksi artikkelissa nostetaan muun muassa Oulun raiskaukset, sekä puukotukset Turun torilla kesällä 2017.

Artikkelin mukaan Suomessa on yhteiskunnan jännittyneisyys noussut tappiinsa, mikä johtuu vieraiden kulttuurien maahanmuutosta. Tätä ei Niinistö tunnu ymmärtävän.

− Niinistön kehotukset luopua vihapuheesta kaikuvat kuuroille korville, sillä hän ei ota huomioon yhteiskunnassa muhivia jännitteitä vaan vain ajattelee, että suomalaiset ovat huonoja.

Kaiken vastakohta

Ekren Suomen-osaston puheenjohtaja Rudolf Jeeser maalaa puolueensa lehden haastattelussa synkkää kuvaa Suomesta. Hänen mukaansa suomalaiset ovat pettyneitä uuteen hallitukseensa, joka haluaa nostaa veroja, ja Suomi on muuttumassa turvattomammaksi.

Jeeserin mukaan suomalaisia hävettää se, miten velkaantunut heidän valtionsa on, eikä uusi hallitus aio vähentää velkaa.

−Turvattomuuden lisääntymisen takia Suomi aikoo kouluttaa lähivuosina tuhansia uusia poliiseja ja turvafirmat etsivät satoja uusia työntekijöitä. Valvontalaitteita myyvillä firmoilla on Suomessa nyt kädet täynnä töitä, Jeeser vertaa.

− Suur-Helsingin alueella on jo alueita, joissa ihmisillä on turvaton asua ja he muuttavat pikemmin muualle.

Toinen suosittu, Ekreä lähellä oleva julkaisu on Objektiiv, jossa myös on pohdittu syitä Suomen ”suistumiseen raiteiltaan”. Objektiivin julkaiseman kolumnin mukaan Suomi on ollut Virolle ihannemaa ja esikuva, mutta nyt Euroopan unioni määräyksineen on noussut uhkaksi suomalaisten rakentamalle hyvinvointiyhteiskunnalle.

− Myös ylimitoitettu sosiaaliturvajärjestelmä kalvaa Suomea kuin syöpäkasvain, lehdessä arvioidaan.

Ekre-puolueen leivissä työskentelee nykyään myös Mart Ummelas, joka kiistatta on yksi Viron parhaita Suomen-tuntijoita. Ummelas muun muassa toimi Viron Suomi-instituutin ensimmäisenä johtajana 90-luvun alussa ja on toimittanut ja päätoimittanut Virossa useita medioita. Nyt Ummelas kolumnoi Uued Uudised -julkaisussa.

Ummelasin mukaan ristiriitoja Viron ja Suomen poliittisen johdon välillä aiheuttaa nyt etenkin se, että Viro on liikkunut yhä kauemmaksi sosiaalidemokratiasta.

− Nykyisen hallituksen aikana Viro on siirtynyt oikealle ja kohti konservatiivisuutta ja kansallismielisyyttä. Ekren näkemyksen mukaan sosiaalidemokratiassa suhtaudutaan liian suvaitsevaisesti Virolle tärkeisiin kansallisiin teemoihin kuten maahanmuuttoon, seksuaalivähemmistöihin ja ympäristöhysteriaan, Ummelas tuumii.

− Sanna Marinin hallitus on kaiken sen vastakohta, mitä me Virossa haluamme.

Ummelasin mukaan Viron ja Suomen suhteet ovat lasketelleet viime vuosina alamäkeä.

− Parhaimmillaan maidemme välit olivat Tarja Halosen kaudella, sillä hän oli Viron ystävä.

Pakolaiset Tallinnaan

Ekren poliitikkojen ja kannattajien käymät keskustelut Virossa liittyvät Suomeen usein muutenkin kuin vain suoraan politiikan tai aatteiden osalta.

Iso osa ekreläisistä tuntuu esimerkiksi uskovan tosissaan, että Suomen valtio on ostamassa tai jo ostanut Tallinnasta suuren määrän asuntoja, joihin Suomeen tulevia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita ryhdytään asuttamaan.

Myös se nähdään Ekren leirissä turvallisuusuhkana Virolle, jos Suomi tuo Isis-taistelijoiden suomalaisia perheitä takaisin kotimaahansa, ”vain 80 kilometrin päähän Virosta”.

Tuoreimman kyselytutkimuksen mukaan Ekre on Viron kolmanneksi suosituin puolue noin 16 prosentin kannatuksella. Kyselyt tehtiin joulukuun alussa ennen Mart Helmen Sanna Marinia koskevia kommentteja.