14. feb, 2020

Pääministerin mukaan hallitus on tehnyt paljon. Kyllä vain, mutta tärkeimmät on tekemättä.

Opetusministerikin (Li Junk) valehteli eilen argumenteissaan. Hymyili ja melkeinpä naureskeli vakaville asioille, paljastaen näin itsensä. Ja joka kerta kun pääministeri kömmähtää ”muunnetuissa” niin alkaa leuka väpättämään ja äänivirta nousemaan huonojen puolustus vertailuitten ja uhkailujen myötä.

https://areena.yle.fi/1-50331323  Täytyypä sanoa, että Mauri Peltokangas on mies, joka osaa kysyä! Kysymyshän oli taas kerran, tästä avustajien määrästä. Vielä kun olisi kysytty, että tuntevatko ministerit itsensä niin epävarmoiksi, että pitää värvätä kapakka kaveritkin jeesaamaan.

 

Talouselämä: Kaiken nähnyt ex-kansliapäällikkö ruoskii hallituksen ennätyssuurta avustajien määrää – ”Naurettava ajatus, että kadulta tullut osaisi ohjata huippuosaajaa”

 

 

Pitkän uran TEM:n kansliapäällikkönä tehnyt Erkki Virtanen arvostelee poliittisen avustajakunnan paisumista Kauppalehden haastattelussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen ei säästele sanojaan Talouselämälle antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa Antti Rinteen (sd.) ja nykyisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) poliittisen avustajakunnan paisumiselle ei ole pohjaa.

Rinteen hallitus tuplasi avustajien määrän Sipilän hallitukseen verrattuna. Asiaa perusteltiin tuolloin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella, joka päättyi vuodenvaihteessa. Avustajakuntaa ei kuitenkaan ole vähennetty.

Virtanen tyrmää selityksen.

– Minusta EU-puheenjohtajuusperustelu oli feikki. Haluttiin vain kavereille mukavia töitä, Virtanen kertoo KL:lle.

IS:n tammikuun alkupuolella tekemän selvityksen mukaan Marinin hallituksessa oli kaikkiaan 66 erityisavustajaa ja 15 valtiosihteeriä. Avustajaresurssit oli otettu käyttöön lähes täysimääräisesti käyttöön: resurssit on budjetoitu siten, että valtiosihteereitä on enintään 15 ja erityisavustajia enintään 70.

Erityisavustajia ja valtiosihteereitä oli IS:n valtioneuvoston kanslialta tammikuun alussa saamien tietojen mukaan siis yhteensä 81. Luku on täysin sama kuin Rinteen hallituksen aikana.

Virtanen teki pitkän uran ministeriössä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2015. Ex-kansliapäällikkö ihmettelee KL:n haastattelussa etenkin erityisavustajien kokemattomuutta: vaikeimpia lakeja valmistelevat asiantuntijat ovat korkeasti koulutettuja, mutta erityisavustajan tausta voi olla mikä tahansa.

Silloin syntyy Virtasen mukaan tilanteita, joissa huippuvirkamiesten työaikaa kuluu yhä enemmän avustajien opastamiseen.

– On naurettava ajatus, että kadulta tullut ihminen osaisi yhtäkkiä ohjata huippuosaajaa, Virtanen kommentoi lehdelle.

Avustajamäärää on kritisoinut muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri OrpoOrpo otti asiaan kantaa tammikuun lopulla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Avustajamäärä on mennyt aivan överiksi. Hallituksella on valtava määrä veronmaksajien rahoilla palkattuja poliittisia työntekijöitä eli epäsuhta opposition ja hallituksen välillä valmistelukyvyssä kasvaa entisestään. Se alkaa mennä kyseenalaiselle rajalle, Orpo kritisoi tuolloin.

Orpo korosti, että avustajamäärää kohtaan suunnatussa kritiikissä ei ole kyse populismista, vaan realismista.

Lopuksi pitänee vain todeta, että ompas arvokkaita amatöörejä.

PÄÄMINISTERI Sanna Marinin (sd) hallituksella on/oli mahdollisuus palkata 58 sihteeriäkin 80 poliittiselle avustajalleen. Nyt siellä on kaikki perseelle potkitut entiset kaveri kansanedustajat, ja jopa Antifan edustaja toimii ensimmäisenä neuvonantajana opetusministerille!

Valtion tämän vuoden budjetissa on varattu rahaa 21 sihteerin palkkaamiseen aikaisempien laskennallisten 37 sihteeriviran lisäksi. Sihteerit avustavat hallituksen poliittisia avustajia.

Tämä käy ilmi HS:n saamasta laskelmasta, jonka perusteella hallitus on varannut 1,6 miljoonaa euroa lisää rahaa muun muassa avustajakunnan sihteereiden palkkaamiseen vuoden 2020 talousarvion täydennysosassa, mikä sekään summa ei tule riittämään.

Tästä 1,6 miljoonan euron määrärahasta noin 40 prosenttia on varattu avustajakunnan kasvaneisiin matkustus- ja edustuskuluihin. Loput 60 prosenttia on määrä käyttää assistentti- ja sihteerikuluihin.