26. feb, 2020

Näyttää olevan se Euroopasta huoli aina ensimmäisenä, Katrin pitäisi laittaa Isänmaa etusijalle.

No nyt on Kulmunille kerrottu taas jotain kyberjuttua, jossa ei olisi pitänyt ainakaan vertausta perunoihin ottaa mukaan.

Ennen varauduttiin huonompiin aikoihin laittamalla potut kellariin, nyt on rakennettava kyberomavaraisuutta, Keskustan Katri Kulmuni sanoo.

Euroopan pitäisi olla kyberomavarainen alue, Katri Kulmuni vaatii.

Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue, Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni linjaa.

___________________________

(Putin yritti sellaista, mutta kun projektin kustannusarvio, vastustuksen lisäksi kajahti 100 miljardiin dollariin jo suunnittelu vaiheessa, se laitettiin jäihin).

 __________________________

Näin Eurooppa vähentäisi riippuvuuttaan muutamasta yrityksestä ja olisi vähemmän haavoittuva.

– Käytännössä kyberomavaraisuus tarkoittaa esimerkiksi eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta. EU voisi toimia myös varmenteiden myöntäjänä, Kulmuni sanoi Helsingissä pitämässään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa puheessa.

Omavaraisuus on aina ollut pienelle kansakunnalle tärkeää, Kulmuni sanoi.

– Ennen varauduttiin huonompiin aikoihin laittamalla potut kellariin. Nyt uudessa maailmassa, jossa tieto liikkuu verkoissa ja kanssakäyminen tapahtuu tietoverkoissa, on varauduttava uudella tavalla, on rakennettava kyberomavaraisuutta.

Kulmunin mielestä EU:n ja jäsenvaltioiden on lähdettävä rakentamaan kokonaisuutta yhdessä omien yritystemme kanssa. Parhaimmillaan se luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka parantavat EU:n kokonaisturvallisuutta.

Kulmunin mukaan globaalien suuryritysten toiminta ja kansallisvaltioiden riippuvuus niistä ovat ajamassa lainsäädännön ohi. On syntynyt uusi maailma, jonka pelisääntöjä ollaan vasta luomassa.

– Tietoverkkojen ja tietojen hallinnan kautta tapahtuva vihamielinen vaikuttaminen on suuri uhka. Se saattaa ulottua perustarpeiden, kuten energian saannin tai maksuliikenteen häiriöihin. Tietoverkkojen häiriöt voivat lamauttaa palveluja ja suorituksia, joita kansalaisten ja viranomaisten välillä pitäisi päivittäin häiriöttä tapahtua.

Kulmunin mielestä Euroopan on pystyttävä edelläkäviyyteen tietoteknologiassa, erityisesti tekoälyn, 5G:n kehittymisen ja digitalisaation saralla. (Vanhoja fraaseja, kohta tulee myös 6G)

– Tämä luo myös uusia haasteita, mikä mikäli yrityksemme jäävät kehityksessä edelleen jälkeen yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista kilpailijoistaan.

Onpas todellista lässynläätä taas. Tässä ei Kulmuni muuta osannut kuin munia keskosmunan omaan pesään.