5. mar, 2020

Suosittelisin tällaisille kansanedustajille pikaista mielenterveystutkimusta.

Eikö se mene juurekseen, että Suomessa asuu muitakin (luvallisesti) jotka tarvitsevat kipeästi terveydenhuollollisia parannuksia.

Suomessa vihreiden ja vasemmiston kansanedustajat ovat tehneet kirjallisen kysymyksen kuinka paperittomien henkilöiden seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita toteutetaan.

Ompas mielenkiintoinen aihe.

Kysymyksessä, jonka ovat allekirjoittaneet vasemmiston Veronika Honkasalo ja Merja Kyllönen sekä vihreiden Saara Hyrkkö, Satu Hassi ja Sofia Virta, kysytään, että mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, jotta paperittomien pääsy välttämättömien seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluihin turvataan ja kuinka paperittomien seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia edistetään valtakunnallisesti?

Paperittomalla henkilöllä tässä tarkoitetaan ihmistä, jolla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa mm. kielteisen oleskelulupapäätöksen takia. Alustuksessa kerrotaan tällaisia henkilöitä Suomessa olevan arviolta 3 000, ja useita tuhansia piilotettuina.

Edustajat kertovat lausunnossaan, että ”Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat osa universaaleja ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jakamattomina kaikille. Oikeudet toteutuvat täydellisinä vain silloin, jos henkilöllä on pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluiden piiriin. Palvelut tarkoittavat esimerkiksi luottamuksellista, asiantuntevaa ja ajankohtaista seksuaalineuvontaa, seksitautien testausta, mahdollisuutta ehkäisymenetelmän käyttöön taloudellisesta tilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta sekä oikeutta saada turvallinen raskaudenkeskeytys. (Abortti) Palvelut tulee olla saatavilla maksuttomasti tai edullisesti taustasta riippumatta...                  

Näyttää siltä, että näiltäkin lääkkeitten väärinkäyttäjiltä saattaa odottaa mitä toivomuksia  tahansa.