3. apr, 2020

MISTÄ AINEISTA TÄMÄ VÄÄRÄNLAINEN VASEMMISTOLIITTO SYNTYI?

Suoran toiminnan liikkeet harjoittivat omankäden oikeutta ja sabotointia yhteiskuntaa vastaan, kuten hyökkäsivät turkistarhoihin ja polttivat liharekkoja.

Vuonna 1995 tällaisia hyökkäyksiä tehtiin 270 ja sitä ennen noin 100. Kun 70 – 1980 luvun vaihteessa aloittaneet alkuvihreät olivat omaksuneet gandhilaisen väkivallattoman vastarinnan periaatteen, pitivät suoran toiminnan liikkeet oikeutettuna omaisuuden tuhoamista mm. eläinten oikeuksin vedoten.

Omaisuuden tuhoamista ja väkivaltaa oikeutettiin myös kapitalismin kulutuskulttuurilla, suurpääoman vääryyksillä. Painittiin poliisin kanssa ja fasisteille annettiin turpiin, koska haluttiin ottaa lähiön katutila uudelleen haltuun.

Suoran toiminnan kansanliikkeet ovat kasvattaneet useitakin poliitikkoja, mainittakoon tässä vain kaksi.                                                               

Globaalikapitalismia kritisoineen liikkeen suoran toiminnan miehestä, Dan Koivulaaksosta tuli vasemmistoliittolainen ja myöhemmin ammattiyhdistystoimitsija, ja talonvaltaaja Li Anderssonista vasemmistoliiton puheenjohtaja.

 Suoran toiminnan liikkeiden päähenkilöt olivat anarkisteja, autonomeja, talonvaltaajia, eläinoikeusaktivisteja, globalisaatiokriitikkoja, yliopistokapinallisia, prekariaatteja ja aivan viime vuosina sekopää feministejä ja queer-aktivisteja.

Suoran toiminnan liikkeissä oli sekä ideologisteja että toimijoita. Kaksituhatluvun alkupuolella anarkistiset ryhmät muuntuivat autonomisiksi, itsehallinnollisiksi ryhmiksi, jotka perustivat Suomeen sosiaalikeskuksia, eli kaupallisuudesta vapaita nuoriso tiloja.

Sittemmin orastava vasemmistoliitto omaksui anarkismin suoran toiminnan liikkeiltä, ja näyttää käyttävän sitä vielä tänäkin päivänä.

-------------------------------------------------

Li, kuuntele, jos mielit menestystä!                                                              

 ”Sinun kannattaisi puheittesi sijaan alkaa jotain tekemään suomalaisten puolesta” Ei vain kiroilla ja möykätä kännissä kaatopaikka ministeriön katto terassilla, siellä kuulema grillataan vegaani makkaroita ja pahempien fasisti mulkkujen elimiä.