10. apr, 2020

No nyt neuvojia ja asiantuntijoita vähän joka lähtöön.

Poliisilta on kyselty, miksei virkavalta käytä suojamaskeja tarkastuspisteillä Uudenmaan rajalla. Helsingin poliisi selvensi asiaa Twitterissä.

”Toimimme tarkastuspisteillä terveysviranomaisten suositusten mukaisesti. Käytämme suojavarusteita vain tapauskohtaisesti ja tarvittaessa”, poliisi kertoo.

”Pidämme terveysviranomaisten suositteleman välimatkan (tämänhetkisen arvion mukaan lähemmäs pari metriä) asiakkaisiin, työkavereihimme ja varusmiehiin.”

Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei suosita kasvosuojia (Suomen hallitus kylläkin) -kuin itse sairastuneille sekä koronaviruspotilaiden hoitajille. Terveen väestön ei ole WHO:n mukaan syytä laajamittaisesti käyttää maskeja. (Siis ne, jotka eivät käytä maskia ovat takuulla terveitä)?

Poliisi kertoo myös, miten kansalaisen tulee toimia saapuessaan tarkastuspisteelle.

”Tarkastuspisteelle ajavat voivat puhua poliisin kanssa raottamalla ikkunaa. Ilmoita etukäteen poliisille ikkunanraosta, jos sinulla on hengitystieoireita.”

”Jos sinulla on mukana dokumentteja, joista käy ilmi matkustamisen syy, voit näyttää ne ikkunan läpi. Poliisi voi kuitenkin viime kädessä kehottaa avaamaan koko ikkunan ja pyytää lisäselvitystä.”

”Ymmärrämme tiellä liikkujien huolen ja haluamme pitää huolta myös omasta työturvallisuudestamme. Luotamme terveysviranomaisten arvioon. Kaikkea ylimääräistä liikkumista tulee edelleen välttää viruksen leviämisen estämiseksi”, poliisi jatkaa.