18. apr, 2020

Ahneet hajuvesi brändit haluavat tietää mitä kiinalaisia piraattituotteita Jylhä myy?

No sehän on sitten toinen asia. Mutta ensin niihin hengenlähtösuojaimiin!

Huoltovarmuuskeskuksen tekemät kaupat hengityssuojaimista ovat olleet viime päivien kuumin puheenaihe, siitä on voivoteltu ja venäjän telkassa jopa naurettu.

Maskikohussa on ryvettynyt niin hallitus, kuin myös kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä, jonka nimi tuli julkisuuteen yhdessä Onni Sarmasteen kanssa. Jylhä kuitenkin korostaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä nyt paljastuneiden Sarmasteen mahdollisten epäselvyyksien kanssa.

– Näyttää siltä, että puurot ja vellit ovat menneet tässä jutussa pahasti sekaisin, Jylhä toteaa.

Kysymys on kahdesta eri kaupasta, jonka Huoltovarmuuskeskus, eli Suomen valtio, on tehnyt. Toinen kauppa on syntynyt Onni Sarmasteen yrityksen kanssa, ja toinen Jylhän yrityksen kanssa. (Nämä kaksi yhtiötä ovat toimineet tiettävästi yhteistyössä muissa hankinnoissa, mikseipä tässäkin?)

Huoltovarmuuskeskus maksoi Sarmasteelle viiden miljoonan euron kauppasumman, mutta nyt suojamaskit on todettu kelvottomiksi sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt Sarmasteen yrityksestä LDN Legal Partnersista tutkintapyynnön poliisille. Keskusrikospoliisi on tehnyt kaupoista esiselvitystä sen selvittämiseksi, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta. Perjantaina iltapäivällä KRP tiedotti aloittavansa esitutkinnan.

Kokonaan eri asia on siis Tiina Jylhän yrityksen kanssa solmittu kauppa. Se ei liity Huoltovarmuuskeskuksen tutkintapyyntöön toistaiseksi millään tavalla.

– Minua ei todellakaan epäillä mistään rikoksesta eikä mistään muustakaan rikkeestä, Jylhä huomauttaa.

Jylhä vaatii jäädytetyt rahat käyttöönsä, jotta maskit saadaan Suomeen

Huoltovarmuuskeskus on suorittanut ennakkomaksuna Jylhän yrityksen virolaiselle pankkitilille 2,5 miljoonaa euroa. Luminor-pankki on kuitenkin jäädyttänyt varat rahojen alkuperän selvittämiseksi. Virolaisissa rahalaitoksissa valvotaan nykyään tarkasti rahaliikennettä, ja nyt pankki oli kiinnittänyt huomionsa poikkeuksellisen suureen suoritukseen Jylhän yrityksen tilille.

– Rahat makaavat edelleen jäädytettynä tilillä, vaikka niiden alkuperästä on annettu selvitys. Varat tulisi välittömästi vapauttaa, Jylhä vaatii.

Katsotaan nyt ensin ne suojaimet, sitten hajuvesi hommat, ja palataan sitten siihen rahanpesu pankkiin.