26. apr, 2020

Ylen vastaavasta päätoimittajasta ei löydy ainesta edes oma aloitteiseen toimintaan.

Ihmettelen tässä välillä, kuinka on mahdollista, että tämä Johanna Vehkoo natsikortin heiluttaja ja faktan tarkastaja pystyy käsittelemään päivittäin tuhansia maailman uutisia oikeina tai väärinä, Yle/STT:n käyttöön.

Toimiiko tämä taituri edelleenkin veronmaksajan maksamalla palkalla Ylellä pahoja uutisia poistamassa, vai onko hän jo saanut nokialaisesta kannikoille? Ylellä on muutenkin sellainen kyyninen vinoilu päällä koko ajan. Oli todella näyttävästi munittu Yleltä viimeksi Amerikan presidentti vaalien vaiheilla. ”Clinton voittaa 99% varmuudella järkivapaan Trumpin”

No entäs sitten? Mitä se tuolle hallituksen ohjaamalle, ja vihervasemmistolaisten valtaamalle organisaatiolle kuuluu, kenestä tulee mikäkin jossain suuren meren takana? Sitten ihmetellään miksi ei saada alennusta hävittäjä hankinnoissa.

Nyt sitten viimeisimpänä mutkasta ulosajona Yle suoltaa näitä negatiivisia korona juttuja, kun ei muuta valetta keksi Trumpin mollaamisessa. Ollaan muka kaikella mukana, että muumio pedofiili Biden voittaisi seuraavat presidentinvaalit 100-0.

Minä en osaa kirjoittaa aina teidän asioista hillitysti, mutta näen sen vahingot helpommin, mitä teihin sovelletaan. Olen säilynyt niiltä vuosikymmenten media vaurioilta mitä suomalaiseen päähän jytkytetään samalla taktiikalla kuin 50 vuotta sitten kun lähdin sieltä oikeisiin töihin.                             

Se siitä, Varpu Haavisto jatkakoon, hänellä on myös sanomista.

Amerikassa koronatestaus ”laahaa perässä”. Tehdäänpä hiukan ”faktantarkastusta” Ylelle.

Tilastojen mukaan USA johtaa kirkkaasti testausten absoluuttisessa määrässä, tähän mennessä yli 4 miljoonaa testiä on suoritettu. Myöskään väkilukuun suhteutettuna sen ei voi sanoa laahaavan perässä. (Lähde: https://ourworldindata.org/covid-testing)

Testaus ”laahaa perässä” vain siinä mielessä, jos sitä verrataan nykyhallinnon vastustajien ideaalimaailmaan ja meteliin, jonka demokraattien vaalikampanjaa käyvä media nostaa, jos todellisuus ei vastaa sitä.

Amerikan presidentti ei muuten vastaillessaan näille toimittajille edusta vain itseään vaan koko mukana toimivaa suurta tiimiä, jossa on huippuepidemiologeja, tiedemiehiä, ja taloustieteilijöitä (laitoksineen, joita he edustavat); armeijan ja laivaston joukot, jotka ovat mm. pikavauhtia muuttaneet osavaltioiden osoittamia tiloja sairaaloiksi; yrityksiä, jotka ovat valtavalla vauhdilla muuttaneet tuotantoketjujaan tuottaakseen mm. hengityskoneita; rahoituslaitoksia, jotka ovat tulleet apuun ja muita yhteiskunnan eri tasojen edustajia, jotka on saatu toimimaan yhdessä vaivaa säästämättä katastrofin edessä.

On aika noloa – nimenomaan median kannalta – nähdä Valkoisen talon Korona-työryhmään kuuluvien asiantuntijoiden vastailevan toimittajalauman kysymyksiin, joista osa on asiallisia, mutta joista osa esitetään nalkuttavaan tyyliin (”miksi tätäkään ei ole tehty?”).

Monien toimittajien tapa esittää kysymyksiä on jotakin aivan muuta kuin rakentava tyyli tuoda ongelmia ja puutteita esiin yhteisen suuren ongelman voittamiseksi.

Presidentti on useamman kerran joutunut moittimaan toimittajaa siitä, että tapa, jolla hän esittää kysymyksensä on ”disgraceful” (häpeällinen), ja sanonut, että vaikka häntä ei itseään haittaa, jos joku haluaa loukata häntä, häntä haittaa se, että ollaan loukkaavia koko sille suurelle joukolle ihmisiä, joita hän johtaa ja joka tekee kellon ympäri työtä, jotta kriisistä selvittäisiin.

Vielä nalkuttavia kysymyksiä häpeällisempää on kuitenkin valheellinen raportointi, joka on selvää, jos vaivautuu kuuntelemaan alkuperäisiä Valkoisen talon tiedotustilaisuuksia. YLE:n uutisointi on ollut monta kertaa todella noloa.

Heikkotasoinen ja asenteellinen raportointi menee läpi, koska ihmiset eivät jaksa tai ehdi ottaa selvää ja tietenkin haluavat uskoa, että Suomessa voidaan luottaa tiedotusvälineisiin. Toki osa ihmisistä tunnistaa kiihotuksen ja ilmiön, jossa joukkojen vihaa nostatetaan käyttämällä ”double standards”, kahdenlaisia mittapuita. Tämä on synonyymi tekopyhyydelle.

Lähi-idän uutisoinnin mediakritiikkiin parikymmentä vuotta osallistuneena olen todennut YLE:n siirtyneen jo kauan ennen tätä ”totuuden jälkeiseen aikaan”.

Tämä on syy, miksi kirjoitan tästäkin aiheesta. Me tarvitsisimme tiedonvälitystä, joka pyrkii vilpittömästi ja kiihkottomasti välittämään totuudenmukaista kuvaa maailman tapahtumista, emme sitä tietämättömyyden ja halveksunnan yhdistelmää, jota YLE tarjoilee.

Alla on linkki viimeisimpään tiedotustilaisuuteen, jossa puhutaan mm. testausmenetelmistä ja järjestelmistä. Kuunnellakseen tämän ei tarvitse olla tai ruveta Trumpin ihailijaksi. Motiiviksi riittää halu tajuta, miten meidän oma tiedonvälityksemme toimii.

 Kirjoittaja: Varpu Haavisto