7. mai, 2020

Riittäneekö kohta kuumemittarissa skaala?

Demokraatti.fi/STT

toimitus+1@demokraatti.fi

Demokraatti

POLITIIKKA 

07.05.2020

Pääministeripuolue SDP on noussut selvästi suosituimmaksi puolueeksi, kertoo Ylen tuore gallup. SDP:n kannatus on nyt 22,1 prosenttia, mikä on peräti 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kuussa.

Vastaavasti gallupeja pitkään johtaneen perussuomalaisten suosio on romahtanut. Perussuomalaiset menetti kannatuksestaan 2,1 prosenttiyksikköä ja putosi kolmanneksi toisen oppositiopuolueen kokoomuksen taakse. Kokoomuksen kannatus on 18,6 ja perussuomalaisten 17,9 prosenttia.

Keskusta on neljäntenä 12,2 prosentin ja vihreät viidentenä 11,4 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatuksessa oli laskua 0,2 ja vihreillä 0,6 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton kannatus on 7,7, RKP:n 4,1, kristillisdemokraattien 3,7 ja Nyt-liikkeen 1,5 prosenttia.

Koronavirus on sekoittanut pakkaa

Koronakriisi on muuttanut asetelmat täysin, sillä SDP:n kannatus on pompannut vain kahdessa kuukaudessa 5,5 prosenttiyksikköä.

Pääministeripuolueena SDP on saanut pandemian aikana paljon näkyvyyttä, ja pääministeri Sanna Marinin johtajuuteen on enimmäkseen oltu tyytyväisiä. Kaikkiaan puolueen suosio on noussut Marinin joulukuussa alkaneen pääministerikauden aikana lähes yhdeksän prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset nousi gallupykköseksi viime kevään vaalien jälkeen ja repäisi pian useiden prosenttiyksiköiden etumatkan. Alkuvuoden aikana puolueen suosio on kuitenkin pudonnut runsaat kuusi prosenttiyksikköä, ja erityisen kovaa pudotus on ollut koronakevään aikana. Perussuomalaisten kannatus on nyt pudonnut lähes samalle tasolle kuin se oli eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset on tausta-aineistojen perusteella menettänyt kannattajiaan niin keskustaan, SDP:hen kuin kokoomukseenkin.

-------------------------------------------------

-Vaikuttaa hysterialta nämä teidän koronalla ratsastavat gallupit. Katsotaan sitten kun huomio kääntyy muualle, työttömyyteen, talouteen, tulevaisuudessa älyttömiin lisä velan ottoihin ja isoihin leikkauksiin, joita ei koettu edes Sipilän aikana.

-------------------------------------------------

SDP puolestaan on saanut uusia kannattajia erityisesti muista punavihreistä puolueista. Sekä vihreiden että vasemmistoliiton kannatus heikentyi hieman.

Gallupin toteutti Taloustutkimus, joka haastatteli 14. huhtikuuta–5. toukokuuta yli 2 400:aa suomalaista. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.