3. sep, 2022

Minä en näihin metodeihin usko koska toiminta ohjeet muun muassa tulevat sisäministeriöstä.

LYHENNETTY VERSIO, SILTIKIN LIIAN PITKÄ.
Journalisti Jussi Lehmusvesi HS on kirjoittanut asiaa "suurelle yleisölle" maksumuurin taakse.

ALKUKEVÄÄLLÄ 2021 Lontoossa asuva Anna Hollingsworth, 31, näki kiinnostavan työpaikkailmoituksen globalismin palveluksessa. Siinä maailman vanhin uutistoimisto AFP haki suomenkielistä toimittajaa osaksi kansainvälistä faktantarkistustiimiään.
Tehtävänä oli löytää virheellisiä väitteitä erityisesti Facebookista, mutta myös Instagramista, Twitteristä, Youtubesta, Tiktokista ja Telegramista.

”Kun väite lähtee liikkeelle täältä Suomesta, niin minun tehtäväni on selvittää, mistä siinä on kyse”, Hollingsworth selittää. ”Valikoin myös kollegoiden tekemistä tarkistuksista ne, joilla on merkitystä täälläkin, ja käännän sitten Googlella suomeksi.”

MILLAISIA valheita Hollingsworth kollegoineen sitten sosiaalisesta mediasta kaivaa?
Aineisto on tietenkin loputon. AFP:n blogissa pääaiheita ovat Ukrainan sota, ilmasto, koronapandemia ja Yhdysvaltain politiikka. Niiden lisäksi väitteitä kuitenkin on miltei miltä tahansa inhimillisen elämän alueelta.
Uutistoimiston oman ilmoituksen mukaan sisältö valitaan journalistisen merkityksen ja näkyvyyden mukaan. Jorman, Jorgen tai Johnin päivitykseen kalareissulla saadun hauen koosta ei puututa, vaan toimittajat poimivat väitteistä ne, jotka saattavat vaarantaa ihmisten turvallisuuden ja vaurioittaa demokraattisia prosesseja, niihin puututaan sensuurin voimalla. (Kuulostaa melko yksipuoliselta).
Eli juuri sellaista aineistoa, josta Facebookia on syytetty esimerkiksi brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä.
Tutkimusten mukaan kiistanalaiset väitteet leviävät algoritmien lietsomassa sosiaalisessa mediassa monta kertaa totuudellista aineistoa nopeammin ja vaikuttavat osaltaan vääristävästi julkiseen keskusteluun.
”Tavoitteena on yrittää ehkäistä sellaisen tiedon leviämistä, joka voi vaikuttaa haitallisesti uuden maailmanjärjestyksen kehitykseen. (Sitä kutsutaan kansankielellä sensuuriksi).
AFP:n faktantarkistusoperaatiossa Facebook toimii paitsi ”rikospaikkana” myös kumppanina ja rahoittajana. Suomen tarkistuspiste syntyi, kun AFP halusi laajentaa faktantarkistustoimintaa Pohjois-Eurooppaan, ja Facebook etsi kumppania Suomeen.

AFP:n blogia selailemalla selviää, että Suomessa leviävät valheet ovat yleensä amerikkalaista alkuperää. Esimerkiksi Afrikasta tai Lähi-idästä ei ole tullut juurikaan sellaisia väitteitä, jotka olisivat ylittäneet julkaisukynnyksen.
VALHEIDEN selvittämiseen AFP:n tarkistajilla on samat työvälineet kuin muissakin suurissa mediataloissa.
Esimerkiksi videoiden ja kuvien aitoutta selvitetään usein käänteisellä kuvahaulla. Siinä kuva ladataan useampaan hakukoneeseen ja selvitetään, onko sitä käytetty aiemmin toisessa yhteydessä.
Kuvauspaikka varmistetaan etsimällä visuaalisia johtolankoja, kuten kauppojen kylttejä, katujen nimiä, arkkitehtuuria, kasvillisuutta, rekisterikilpiä. Väitetty kuvauspäivä puolestaan saattaa osoittautua virheelliseksi esimerkiksi sääoloja tutkimalla.

Videohuijauksissa on yleistä, että videon kerrotaan kuvaavan jotain muuta tapahtumaa kuin se oikeasti esittää.
Esimerkiksi eräällä AFP:n tarkistamalla, puolitoista miljoonaa katselukertaa keränneellä videolla palomiehet näyttävät osoittavan mieltään. Facebook-päivityksessä heidän kerrottiin osoittavan mieltään tukeakseen alankomaalaisia maanviljelijöitä, ja tämä sai vastakaikua monilta käyttäjiltä.
”Sydämeni saa oikean rytmin ja pääsee puristuksesta kun näen tämän kaltaisia uutisia”, yksi käyttäjä kirjoitti kommentissaan.
Faktantarkistajat vertasivat videota tapahtumista otettuihin kuviin ja puhuivat tapahtuman järjestäjien sekä videon kuvanneen puolalaisen palomiehen kanssa. Paljastui, että video oli hyväntekeväisyystapahtumasta Etelä-Puolasta, eikä sillä ole mitään tekemistä maanviljelijöiden protestien kanssa Alankomaissa.

Ja manipuloitu on myös se video, jossa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin työpöydällä näkyy valkoista jauhetta. Huumeidenkäyttö on osa propagandaa, jolla vihollismaan johtajalta pyritään viemään uskottavuus.

(Väli huomautukse paikka! Itsellään Zelenskyi:llähän niitä manipuloituja videoita vasta onkin lähes päivittäin. Niihin ei jostain syystä kajota!).

SUOMESSA tuntuvat leviävän virheelliset väitteet aiheista, jotka muutenkin polarisoivat kansaa. Valheita on esitetty muun muassa koronarokotteista, Ukrainan konfliktista, (jonka oikeista syistä ei muutenkaan kerota), Elokapina-liikkeestä, sähköautoista, ilmastonmuutoksesta, uusiutuvasta energiasta, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöstä, sekä lahkoon verrattavien feministien hullutuksista.

Salaliittoteorioille tyypillisesti eri maissa syylliseksi epäillään omia paikallisia tekijöitä. Suomalaisessa sosiaalisessa mediassa usein mainittuja ovat muun muassa Cyber-keskus Helsingissä ja jo syntymästään asti seniili Tarja Halonen.
Ilmeisen helposti ratkesi Hollingsworthin edeltäjän selvittämä kansanedustaja Iiris Suomelan (vihr) somepäivitys. Väitetyssä kuvakaappauksessa Suomela kommentoi ampumahiihdon rasismia:
”Miksi ampumahiihdossa käytetään mustia kohteita, ja kun kohteeseen osutaan, niin se peitetään valkoisella? Tämä asetelma on rasistinen eikä sovi enää nykymaailmaan. #rasismi”, kansanedustajan väitettiin kirjoittaneen.

Hollingsworthin mukaan Suomessa leviävissä tapauksissa vääriin väitteisiin sekoitetaan usein todellista informaatiota. Näin saadaan aikaan uskottavampi selitys, niin kuin kävi myös Iiris Suomelan tapauksessa.

”Suomessa leviävät väitteet liittyvät usein lääketieteeseen ja ympäristökysymyksiin, jotka ovat monesti monimutkaisia. Ei tavallisella ihmisellä ole useinkaan kykyä sellaisen tiedon arvioimiseen”, hän sanoo.
Yksi asia Hollingsworthin on kuitenkin työnsä aikana yllättänyt. Hän on huomannut, että samat suomalaiset uskovat vääriin väitteisiin useammalta eri alueelta. Se muodostaa sitten verkoston, jossa väärät väitteet leviävät. (Nyt mainittiin hienovaraisesti vihreät ja ääri vasemmistolaiset piirit).

”Tässä työssä näkee sosiaalisen median huonot petolliset puolet aiempaa selvemmin koska länttä ei pitäisi arvostella, mutta sitä arvostellaan väitteiden mukaan ansioittensa mukaan.”

Facebook-kumppanuuksien ansiosta AFP:n faktantarkistajilla on yllättävää valtaa.
Heidän virheelliseksi luokittelemansa sisällön näkyvyyttä lasketaan Facebookin uutissyötteessä, ja tämän seurauksena sisältö tulee pienemmän ihmismäärän nähtäväksi.

Tai niin ne ainakin väittävät... sensuurillahan se maailma paranee. Ihmetyttää vain miksi hesarikin yhtenä suurimpana paskan levittäjänä on puhdas kuin pulmunen, sama kuin poliitikotkin, miksi ei heidän maanpetosta muistuttaviin tekoihin faktantarkistus kajoa, vaikka kansanenemmistön mielestä pitäisi?