11. mai, 2020

Halvalla saa vain laboratorio toteutuksia halvoista raaka aineista.

Emme käsittele tässä niinkään kuvassa ilmenevää nettikauppaa, joka myy sellaisia tuotteita, jotka pitäisi lain mukaan olla jo ilmaisia, tai korkeintaan muutaman kymmenen sentin hintaisia.

Tarkastellaan mieluummin sitä niin sanottua halpuutettua kopio ruokaa mitä ennen koronan aiheuttamaa kriisiä tuotettiin kolmessa vuorossa entisissä Itä-blokin maissa tilaajan toimittamassa pakkauksessa.

Saattaisi olla Suomenkin akoilla parempi lopettaa se loilotus siitä, ”Suosi Kotimaista” Ei se suomenkielinen pakkaus mitään suomalaisuutta takaa.

Kuluttajat saavat täsmälleen sellaista ruokaa kuin haluavatkin eli ennen kaikkea halpaa ruokaa – laadusta viis. Eli esimerkkinä, enää ei riiputeta venäläistä meetvurstiakaan kuukausi kaupalla orressa, kun prosessin voi tehdä viikossakin.

Elintarviketeollisuus ei vastaa kohuun, joka on noussut Taloussanomien uutisoimasta tuoreesta paljastuskirjasta.

Kirja kertoo miten elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia tekemällä mm. lihapullat kanannahkasta, ja muista teurastusjäänteistä, tai juustoja, joihin on sekoitettu selloosaa kypsymisprosessin nopeuttamiseksi.

 Teollisuuden mukaan suomalaiskuluttajille hinta on tärkein ruokaa ostaessa, eivätkä ne mahdolliset terveysriskit.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on vaatinut selkeyttä jo vuosia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin. -Minä vaatisin kauppoihin tietokoneita, joista ihmiset voisivat selvällä kielellä lukea ja tarkastella tuotteiden sisältöä. Nykyisinhän ei erota pakkausten tekstejä mikroskoopillakaan.

Keskusliiton mukaan kuluttajia saatetaan hämätä pakkausmerkinnöillä niin, että he uskovat esim. ulkomaista lihaa kotimaiseksi. (-Tällaisista järjestöistä pitäisi ruopata muta). Todennäköisesti korruptio ohjaa yli asetettujen määräysten… meinaan minä!

------------------------------------------

– Kaupoissa on nykyään valitettavan runsaasti halpoja kopioita. (Etenkin nettikaupat myyvät heikon kontrollin varjolla, vaikka isoäidin äitinä.) On paljon valeruokia, jotka ovat niin keinotekoisia, että ne ei edes mätäne, koska mikro-organismit eivät pysty elämään niissä.

Etenkin täällä Pietarissa on monia kivijalka kauppoja, jotka mainostavat muka Suomalaisia tuotteita. Eihän Suomen kielinen etiketti mitään todista, jos Hollannissa valmistettu Valion sinileima palaa kuin tervapahvi, tai sitten joku ihme aito suomalainen makkaramerkki, jota ei ole edes saatavilla Suomesta, saatikka että löytyisi tuotteen valmistaja muualta kuin pakkauksen kyljestä.