13. mai, 2020

Jyrätäänkö Suomi väkisin EU:n liittovaltioon?

Ei jyrätä, jos Suomeen masinoidaan kansanäänestys asiasta. Olkaa tarkkana tämä vuosi on otollinen Brysselin uusille salakavalille liittovaltiolaki pommituksille. 

Haluan jo tässä vaiheessa mainita suuren ihmetykseni sitä kohtaan, että liittovaltiovastaisuutta pidetään populistisena.

Mitä on populismi?                                                                                                                  Vastaus: Populismi tarkoittaa kansanläheistä. Kykyä nähdä asioita muiden näkökulmasta, erityisesti tavallisen kansalaisen näkökulmasta.

Jos kansansuosio on saavutettavissa liittovaltiovastaisuudella, kuka tai mikä on pielessä/väärässä? Sekö populistinen kansa, vaiko eliitin liittovaltioajatus?

Rautalangasta: Jos EU-liittovaltio olisi kiistatta erinomainen vaihtoehto, eikö sen tukeminen olisi omiaan saavuttamaan suorastaan käänteentekevän kansansuosion taakseen, ts. olisi populismia sanan varsinaisessa merkityksessä?

Muistutan myös, että populismi on pohjimmiltaan elitismin vastakohta.

Koska euroeliitti pitää euroskeptisyyttä populistisena kansan nuoleskeluna, voidaan tästä vetää sellainen kiistaton johtopäätös, että sen mielestä kansa on tyhmää, eikä ymmärrä omaa parastaan liittovaltiokysymyksessä, jota eliitti ajaa mielestään oikeana valintana, ja jota sitten populistiset puolueet vastustavat.

Valitettavasti kansa ei kuitenkaan ole tyhmää, sen enempää kuin fasistejakaan, vaan osaa tehdä johtopäätöksiä erityisesti EU-vetoisen politiikan epäonnistumisesta ja haittavaikutuksista Suomelle. Joka tapauksessa tätä ristiriitaa populismin ja elitismin välisissä arvoissa en koskaan kyllästy ihmettelemään.

Janne J. M. Muhosen jutusta luvatta pätkittyjä määritelmiä, joita sitten paranneltukin ajankohtaiseen muotoon.