23. jul, 2020

Eilisessä A-Studiossa jätettiin kysymättä: ”Onko Eurosta ja EU:sta nyt kenties mahdoton erota?

 Pääministerin eräs huonompia kysymykseen vastausyrityksiä oli: ”Tuleeko näistä hätäpaketeista kenties toistuva ilmiö?”  Mihin Sanna Marin viittasi rukkasellaan, ettei hän ole mikään ennustaja, eikä tiedä mitä viidenkymmenen vuoden päästä tapahtuu. (No siitähän ei ollut kyse, niinpä vastaus jäi piirongin laatikkoon. Toivottavasti ei tule ensi vuonna entistäkin pahempaa maailman laajuista pandemiaa).

OPPOSITIOPUOLUEET kokoomus ja perussuomalaiset ovat huolissaan Euroopan unionin yhteisvastuun lisääntymisestä ja tiistaina sovitun elvytyspaketin varojen kohdentumisesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra olivat yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa vieraina Ylen A-Studiossa keskiviikkona.

Mykkänen oli huolissaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tulkinnasta. Macron kuvasi tiedotustilaisuudessaan tiistaina tehtyjä päätöksiä historiallisiksi, sillä ensimmäistä kertaa sovittiin ”yhteisestä lainanotosta ja yhteisvastuullisesta elvytyspaketista”. EU-johtajat pääsivät tiistaiaamuna sopuun koronaviruksen seurauksena rakennetusta 750 miljardin hätärahoituksesta ja unionin seuraavien seitsemän vuoden budjetista.

”Kysyisinkin pääministeriltä, mitä idean isä Macron mahtoi tällä [tulkinnalla] tarkoittaa?” Mykkänen sanoi A-Studiossa.

Hänen mukaansa unionin pitäisi elvytyspaketin rinnalla pystyä sopimaan siitä, että velanottaja on myös itse vastuussa velastaan.

”Tämähän on nyt ollut vähän epäselvää EU:ssa kuten tiedetään.”

PÄÄMINISTERI Marin painotti, että Suomen vaatimuksesta tiistainen sopu sisältää tarkkarajaisuuden vaatimuksen eli sen, että kullakin jäsenmaalla on määrätty enimmäisvastuu paketista.

”En usko, että Ranskankaan presidentti aivan ymmärtää sitä, kuinka merkittävä tämä Suomen vaatimus tästä tarkkarajaisuudesta ja näiden enimmäisvastuiden rajaamisesta on”, Marin sanoi Ylellä.

Hän kuitenkin totesi, että jäsenmaiden velkakestävyys on kysymys, johon pitää vielä palata.

PERUSSUOMALAISTEN varapuheenjohtaja Purra oli huolissaan siitä, että EU on tiistaisen sovun myötä muuttunut merkittävällä tavalla.

Hänen mukaansa unioni on muuttunut sellaiseen suuntaan, joka ei vastaa sitä, mistä Suomessa 25 vuotta sitten neuvoa-antavasti äänestettiin.

”Tulonsiirtounioni ei ole tulossa vaan se on olemassa aivan niin kuin velkaunioni”, Purra totesi Ylellä.

Purra viittasi keskustelussa Suomen ennustettuun hitaaseen toipumiseen ja sanoi, että tässä tilanteessa on päätetty ”siirtää merkittäviä summia rahaa Etelä-Eurooppaan”.

Marin korosti puheenvuoroissaan taas sitä, että Euroopan elpyminen on Suomen etu ja ettei tiistaista neuvottelutulosta voi katsoa ”nollasummapelinä”. Hän myös kysyi, mikä on perussuomalaisten vastaus koronapandemian aiheuttaman kriisin hoitoon.

”Onko vastaus se, että me emme tee mitään?” Marin kysyi A-Studiossa.

”Ette tekään voi kieltää sitä, että Suomen vienti on täysin riippuvainen Euroopan talouden tilanteesta ja maailmantalouden tilanteesta.”

Purra vastasi tähän, että Suomi on tehnyt kansallista elvytystä, mikä on mahdollista myös muille maille. Hänen mukaansa ei ole Suomen ongelma, mikäli huonosti talouttaan hoitaneet maat eivät saa lainaa markkinoilta tai esimerkiksi kansainväliseltä valuuttarahasta IMF:ltä.

KOKOOMUKSEN Mykkänen esitti pääministerille kysymyksiä siitä, miten varmistetaan, että elpymispaketin varat käytetään oikein. Hän kaipaisi tavoitteita ja arvioita siitä, miten elpymispaketti vaikuttaa esimerkiksi Italian työllisyys- ja talouskehitykseen.

Marinin mukaan rahaa kohdistetaan nimenomaa koronakriisin hoitamiseen.

”Jokainen maa tekee elpymissuunnitelmat ja sitten yhdessä katsomme, ovatko ne oikean suuntaiset, vastataanko niillä näihin tavoitteisiin. Jokaisella maalla on eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa oma kansallinen ohjelmansa”, Marin sanoi Ylellä.

On niitä Sannalla uskomattomia luuloja muista maista. Ajan mittaan unohtuu se, mihin muka rahat olivat tarkoitettu. ”Olisiko myös euroilla käyttöä maahanmuuton elvyttämiseen, sehän tyrehtyi minimaaliseksi juuri korona epidemian takia”

-Nähtäväksi jää, paraneeko pankit taudista!