13. des, 2020

Märinä Marin ja hänen epäluotettavat toverinsa.

SOSIAALIDEMOKRAATTIEN eduskuntaryhmä järjesteli torstaina 10. joulukuuta sekavissa tunnelmissa paikkojaan uusiksi.

Kierrätys tuli ajankohtaiseksi, koska perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä jää ensi viikolla sairauslomalle.

Ojala-Niemelän tilalle valiokunnan puheenjohtajaksi ryhmä ehdottaa ensimmäistä varapuhemiestä Antti Rinnettä, jonka tehtävän puhemiehistössä ottaa kansanedustaja Tarja Filatov.

Kierrätys paljasti, että Sdp:n pääministerivaalin haavat vuotavat yhä. Vuosi sitten Marin voitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin Sdp:n pääministeriäänestyksessä niukasti 32–29.

Lindtmanin kannattajia on ärsyttänyt Marinin yhteistyö Rinteen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) kanssa. Rinne ja Kiuru vaikuttivat ratkaisevasti siihen, että Marinista tuli Sdp:n ehdokas pääministeriksi.

 

KESKIVIIKKONA 9. joulukuuta Lindtman torjui Marinin ehdotuksen ja kieltäytyi siirtymästä eduskuntaryhmän johdosta varapuhemieheksi. Pääministeripuolueen ryhmäjohtajan tehtävä on verrattavissa raskaaseen ministerisalkkuun. Varapuhemies on sivussa politiikan valtavirrasta.

Marinin suunnitelman mukaan eduskuntaryhmää olisivat väliaikaisesti johtaneet varapuheenjohtajat. Varapuheenjohtajista tamperelainen kansanedustaja Ilmari Nurminen kuuluu Marinin lähipiiriin.

Joidenkin arvioiden mukaan ainakin Rinne on suunnitellut, että hän ei palaisi puhemiehistöön vaan siirtyisi Ojala-Niemelän sairausloman jälkeen ministeriksi.

Rinteen lähtö hallitukseen olisi voinut varmistaa Lindtmanin pysyvän hyllytyksen varapuhemieheksi. Samalla eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka olisi vapautunut täytettäväksi.

 SDP: SSÄ on ollut tapana kierrättää ministereitä vaalikauden puolivälissä, joka koittaa huhtikuussa. Tätä pidetään nyt mahdollisena erityisesti siksi, että Marin on johtanut käytännössä Rinteen kokoamaa Sdp:n ministeriryhmää.

Vuoden pääministerinä ja nelisen kuukautta Sdp:n puheenjohtajana toimineen Marinin asema on vahva. Silti soraääniä on. Eduskuntaryhmässä on nuristu Marinin johtamistavasta.

Toimittaja, Heikki Vento ja Suomen Kuvalehti asialla.

Marin syyttää väärinkäsityksistä avustajiaan... jos muita ei satu olemaan paikalla.